Czego nie wiesz o czosnku?

Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli, chodzi o jego właściwości.

Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości?


1. Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk

Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za czosnkiem, przynajmniej jeśli chodzi o zwalczanie bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe. Czosnek jest dokładnie 100 razy skuteczniejszy niż dwa najczęściej stosowane antybiotyki, a do tego działa znacznie szybciej. Oprócz tego bez problemu przenika przez biofilm, czyli warstwę chroniącą bakterie np. przed antybiotykami.

Zobacz jak przygotować syrop z czosnku. Kliknij>>

 

Czosnek jest obecnie uznawany za jedną z roślin o największym potencjale przeciwnowotworowym. Wiele badań naukowych potwierdziło lecznicze właściwości tego niepozornego warzywa - dotyczyły one różnych rodzajów białaczek, raka wątroby, żołądka, piersi czy trzustki.

Według badań spowalnia on rozwój nowotworu i dalsze namnażanie komórek, na każdym etapie choroby. Spożycie czosnku wywołuje także autodestrukcję u komórek nowotworowych. Według niektórych badaczy działanie przeciwnowotworowe tego warzywa to także pobudzanie naprawy DNA oraz działanie antybakteryjne.

Działanie przeciwutleniające czosnku nie wynika z bezpośredniego działania jego składników - nie zawiera znanych antyoksydantów. Jednak jego spożycie aktywuje enzymy przeciwutleniające w organizmie.

Zobacz przepis na kiszony czosnek. Kliknij >>

 

W czasie wojny koreańskiej, eksperci wojskowi obliczyli, że żołnierze jedzący czosnek są średnio 11 proc. sprawniejsi w boju niż ci, którzy czosnku nie jedzą. Neron wiedział o tym już w 80 roku n.e., gdyż postanowił serwować go swoim legionistom.

Czosnek w miodzie pomoże na kaszel. Przygotuj syrop. Kliknij>>

Codzienne stosowanie olejku czosnkowego (10 ml) sprawiło, że badani pacjenci ze zbyt wysokim cholesterolem poprawili swoje profile lipidowe. Po pół roku cholesterol całkowity spadł o ok. 14 proc., trójglicerydy o ok. 20 proc., a "zły cholesterol" o ok. 19 proc. "Dobry cholesterol" (HDL) wzrósł z kolei o ok. 18 proc.

Przepis na czosnek w zalewie. Kliknij >>

Czosnek zmniejsza gromadzenie się płytek krwi, dzięki czemu zapobiega skrzepom. Obniża ciśnienie oraz poprawia krążenie. Zespoły badaczy z Hamburga i Aachen wykazały, że czosnek wspomaga leczenie pacjentów z przewężeniami miażdżycowymi w nogach. Dzięki codziennemu przyjmowaniu wyciągu z czosnku można skutecznie wpłynąć na elastyczność naczyń krwionośnych. Wpływa to korzystnie na przepływ krwi i pracę serca. Według profesora nauk medycznych Gustava G. Belza codzienne jedzenie czosnku może opóźnić pojawienie się miażdżycy aż o 15 lat.

Zobacz jak przygotować czosnek marynowany w winie. Kiknij >>

Jak już zostało wspomniane, czosnek ułatwia przepływ krwi i poprawia krążenie. Zmniejsza też krzepliwość. Takie działanie może utrudnić gojenie się ran i zwiększa ryzyko krwotoku w czasie operacji. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe także powinny uważać na czosnek.

Poznaj przepis na błyskawiczną zupę z czosnku. Kliknij >>

Oligosiarczki, które wytrącają się po zjedzeniu czosnku, mają bardzo intensywny zapach, który sprawia, że nie polecamy jedzenia go przed randką czy ważnym spotkaniem. Nie każdy wie, że zapach ten czuć nie tylko z ust, ale i przez pory w skórze, przez które przedostaje się w procesie parowania.

Nalewka z czosnku? Dowiedz się jak ją przygotować. Kliknij >>

Niepozorny czosnek jest znany ludzkości od tysięcy lat. Około 1600 roku p.n.e. w Egipcie robotnicy budujący piramidę dla faraona rozpoczęli strajk z powodu... braku czosnku w codziennych racjach żywnościowych.

Czosnkowa szynka. Zobacz przepis. Kliknij >>

W restauracjach - działających w Sztokholmie, Londynie i Palmie na Majorce - można zjeść na przykład czosnkowy ...sernik. Przysmakiem jest tam czosnkowy chleb z czosnkowym masłem i kawałkami czosnku serwowany na gorąco. Można zawsze zamówić jeszcze więcej czosnku do serwowanych potraw, ale nigdy mniej. Do czosnku proponowane są mocne drinki. W końcu restauracja nazywa się Garlic&Shots, czyli Czosnek&Shoty.

Właściciel przybytku opowiada: "Kiedy wyjdziesz z naszej restauracji, powinieneś się czuć, jakbyś był zamarynowany w czosnku. To nasza misja od Boga."

Jak szybko obrać czosnek? Sprawdź >>

WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie jednego ząbka świeżego czosnku dziennie, ewentualnie ok. 0,4-1,2 grama suszonego proszku czosnkowego, 2-5 mg olejku lub 300-1000 mg ekstraktu.

Ale uwaga! Czosnek może być alergenem i wywoływać reakcje o różnym natężeniu. Zjedzenie świeżego czosnku na pusty żołądek może wywołać podrażnienie, niestrawność, zgagę, a nawet mdłości i wymioty.

Czarny czosnek - siła odporności. Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
>60 min
0
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 68

15 min
1
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2