Cukinia w roli głównej

Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię.

Fot. 123RF/Picsel

Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie nawodni nasze ciało.

Z cukinią powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, starające się zrzucić zbędne kilogramy. W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kcal, dzięki czemu stanowi ona doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań.Owoce cukinii znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swój kształt chętnie je faszerujemy i zapiekamy, równie chętnie układamy na grillu. Dodajemy do leczo, bowiem świetnie smakują z papryką. Obsmażamy w panierce i podajemy jako wege-kotlety, a także przerabiamy na placki a la ziemniaczane Robimy zupy, często typu krem. Cukinie doskonale nadają się także do marynowania.

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki - wystarczy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić miąższ w słupki, a następnie usmażyć w głębokim oleju. Z cukinii można zrobić także chipsy - kroimy warzywo w bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plasterki i wysmażamy na chrupko, podajemy z octem balsamicznym jako efektowną i wykwintna zakąskę.

Spaghetti z cukinią? Proste, wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, poddusić na oliwię z oliwek, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, a przed podaniem, ewentualnie, zaprawić śmietaną i posypać parmezanem. Z cukinii można zrobić także makaron. W tym celu wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w cienkie długie nitki, specjalną obieraczką „julienne" lub spcejlaną maszynką do tego pzreznaczoną. Nitki cukinii smażymy do miękkości - 5-7 minut - na oliwie z oliwek, delikatnie mieszając.

Chociaż w polskim sklepach cukinie możemy kupić niemal przez cały rok, to właśnie o tej porze smakują zdecydowanie najlepiej. Warto przygotować z nich przetwory na zimę, które w chłodne dni przypomną nam smaki lata. W jaki sposób? Wystarczy, że skorzystacie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Sukces kulinarny zagwarantowany!


1. Placki z cukinii

Fot. StrawberryHimmel na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Sałatka z cukinii

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Pasztet z cukinii

Fot. Słodkababeczka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Chipsy z cukinii

Fot. Cardamom na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ketchup z cukinii

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Bigos z cukinii

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 50

30 min
2
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 174

60 min
5
15 min
5
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1