Ewa_Gotuje

Cukier kokosowy - właściwości i zastosowanie

Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie, że stanowi to nie lada wyzwanie. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy to trudna sprawa, ale jeszcze bardziej skomplikowanym jest znalezienie zdrowych zamienników cukru. Jednym z nich jest cukier kokosowy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność.

Fot. 123RF/Picsel

Z pewnością każdy z was słyszał lub używał w kuchni śmietankę kokosową, mleczko lub wiórki. A cukier kokosowy? Produkt ten zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością, gdyż bardzo często wykorzystuje się go jako zdrowszy zamiennik białego cukru. Jednak to nie jedyny powód, dla którego warto się nim zainteresować - poznajcie niezwykłe właściwości cukru kokosowego.

Jak powstaje cukier kokosowy?

Cukier kokosowy, wytwarzany jest z pąków palmy kokosowej, a konkretniej soku, wypływającego z nacięć w drzewie. Gdy zbierze się go odpowiednią ilość, płyn jest podgrzewany, a otrzymana w ten sposób masa suszona. W ten sposób produkuje się czysty cukier kokosowy. Warto jednak wiedzieć, iż bywa on sprzedawany w Polsce także pod nazwą „cukier palmowy". Zanim go zakupimy, warto zerknąć na etykietę, aby upewnić się, że nabywamy dokładnie to, czego oczekujemy - cukier palmowy wytwarza się także z innych palm (np. daktylowych), a ich właściwości nie zawsze pokrywają się z działaniem cukru kokosowego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Cukier kokosowy - indeks glikemiczny i właściwości

Popularność tego produktu bierze się przede wszystkim z jego zaskakujących właściwości. Co bardzo ważne, indeks glikemiczny cukru trzcinowego jest aż o połowę niższy niż tego, który wytwarza się z buraków cukrowych. Sprawia to, że do swojej diety mogą włączyć go nawet osoby cierpiące na cukrzycę 1 i 2 stopnia. Cukier kokosowy znacznie wolniej rozkłada się w naszym organizmie, dzięki czemu unikamy nagłych skoków poziomu glukozy we krwi, znajdziemy w nim również enzymy, które znacznie spowalniają wchłanianie cukru.

Cukier kokosowy powinniśmy cenić nie tylko ze względu na niski indeks glikemiczny, ale również bogactwo różnego rodzaju witamin i składników odżywczych. W jednej, słodkiej łyżeczce znajdziemy między innymi cynk, magnez, potas, żelazo oraz cenne witaminy z grupy B. Co więcej, cukier kokosowy dostarczy do naszego organizmy aminokwasy, kwas octowy oraz bogactwo przeciwutleniaczy, które nie tylko spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, ale również mają działanie antynowotworowe i oczyszczające.

Wprowadzając cukier kokosowy do diety, powinniśmy pamiętać, że jest on zdrowszy od białego cukru, jednak jego kaloryczność jest zbliżona. Sto gramów cukru kokosowego to około 380 kcal, z kolei 100 gramów cukru wytworzonego z buraków to 405 kcal. Z pewnością powinniśmy wziąć to pod uwagę, chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Jak stosować cukier kokosowy?

Pod wieloma względami cukier kokosowy przypomina popularny w naszym kraju cukier trzcinowy - ma jasno brązowy kolor oraz wyraźny, karmelowy smak z bardzo delikatną nutą kokosa. Możemy używać go wymiennie z tradycyjnym, białym cukrem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju deserów, w tym ciast, ciasteczek i innych wypieków. Możecie również z powodzeniem wykorzystać go podczas przygotowywania dań kuchni orientalnej, gdzie smaki słony, słodki i ostry powinny ze sobą harmonijnie współgrać.

Cukrem kokosowym możemy bez obaw dosładzać np. kawę lub herbatę - z pewnością nie zdominuje ich smaku. Będzie również doskonałym dodatkiem do egzotycznych drinków. Jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez odrobiny słodyczy, cukier kokosowy będzie zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla białego cukru.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Carbonara

Carbonara to klasyczne danie pochodzące z Włoch. Przygotowywana jest z jedyni...

Odsłon: 7037

30 min
8
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 265

30 min
6
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 931

30 min
10

Polecane artykuły

Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1