Co zrobić ze szpinaku?

Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli.

Fot 123RF/Picsel

Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w zapisywaniu wyników dotyczących ilości żelaza w szpinaku i zielone listki odeszły do lamusa. W rzeczywistości szpinak w 100 g zawiera około 3,5 mg żelaza, i to żelaza pochodzenia roślinnego, które jest dużo trudniej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego. Jednak pomimo tego, iż nie jest on tak cennym źródłem żelaza, jak możnaby przypuszczać, szpinak warto go spożywać ze względu na wiele innych właściwości.

Obniża ciśnienie

Szpinak jest bogaty w potas, dzięki czemu regularne spożywanie go pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i usprawnić pracę serca. Szpinak dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga również zapobiegać miażdżycy.

Szpinak na wspak rakowi

Badania udowodniły, że szpinak zawiera betainę oraz cholinę, czyli związki chemiczne, które obniżają o 40 proc. zagrożenie zachorowania na raka płuc przez palaczy.

Dodatkowo, tak jak wszystkie zielone rośliny, szpinak zawiera przeciwutleniacze, takie tak beta-karoten, witamina C oraz luteina, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych.

Na wzrok

Do prawidłowego funkcjonowania oczu potrzebne są karotenoidy, których źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Regularne spożywanie szpinaku pomoże zapobiec takim chorobom jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.

Dla żyjących w stresie

Szpinak jest idealnym źródłem magnezu, który jest zalecany dla osób żyjących w stresie. Magnez wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego: obniża podatność na stres i ma właściwości uspakajające. Pomaga również w zapobieganiu bólom głowy.

Zobacz też: Dziewięć pomysłów na odchudzające zupy

 

Kto nie powinien jeść szpinaku?

Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który tworzy osady szczawianu wapnia i potasu powinien być ograniczony przez osoby cierpiące na choroby nerek, reumatyzm, zapalenia gastryczne i jelitowe.

Jak jeść szpinak?

Liście szpinaku można spożywać na surowo, dodając go do sałatek. Świetnie komponuje się z owocami takimi jak winogrona i truskawki. Można go również dodawać do mięs, ryb, albo wykonując z niego pastę do makaronu. Świetnie smakuje z kurczakiem i czosnkiem. Można go dodawać do zapiekanek i tostów.

Absolutnym hitem jest zupa szpinakowo-brokułowa, która jest pyszna i do tego zdrowa! Jedząc szpinak nie trzeba bać się kalorii, ponieważ jest warzywem niskokalorycznym, idealnym dla odchudzających się osób.

Aby liście szpinaku zachowały swój piękny, ciemnozielony kolor wystarczy, że się go zamoczy w zimnej wodzie. Po dokładnym odsączeniu i osuszeniu będzie zielony i chrupiący.

Jeśli chcesz włączyć szpinak do swojej diety, ale nie masz pomysłu na to, jak to zrobić, skorzystaj ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Z pewnością znajdziesz wśród nich coś dla siebie. Oto niektóre z naszych propozycji.

 

1. Rolada ze szpinakiem

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Naleśniki ze szpinaku

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pieczeń ze szpinakiem

Fot. WioletoweKucharzenie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Łódeczki ze szpinakiem

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pierogi ze szpinakiem

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Makaron ze szpinakiem

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Mielone ze szpinakiem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Chleb ze szpinakiem i awokado

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto arbuz

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 491

15 min
12
Dodatki Słodko-ostry pak choi

Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...

Odsłon: 180

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1