Co zrobić z kalarepy?

Siła, zdrowie i piękny wygląd? Czy wiecie jakie warzywo może zagwarantować wam to wszystko? Mowa oczywiście o niedocenianej kalarepie, która skrywa w sobie prawdziwą bombę witaminową. Jeśli do tej pory nie uwzględnialiście jej w diecie, to już najwyższy czas to zmienić. Wasz organizm z pewnością będzie wam za to wdzięczny.

Fot. 123RF/Picsel

Jest wiele powodów dla których powinniśmy polubić kalarepę. Jednym z najważniejszych jest jej pozytywny wpływ na zdrowie. Czy wiedzieliście, że nieduża, stugramowa porcja tego warzywa całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Dzięki niej zadbacie o to, aby wasz układ immunologiczny działał sprawnie, a wszystkie substancje odżywcze prawidłowo się wchłaniały.

Ponadto, w kalarepie znajdziecie również witaminy z grupy B, które doskonale wpływają na pracę układu trawiennego i nerwowego. Poza witaminami, warzywo to dostarcza również szereg niezbędnych dla zdrowia pierwiastków, w tym magnez, jod, potas, wapń, żelazo oraz miedź. Z pewnością zainteresuje was również informacja, że kalarepa zawiera w sobie sporo błonnika oraz beta-karoten. Dzięki tym substancjom możemy zadbać o wzrok, prawidłową perystaltykę jelit, a także zadbać o to, abyśmy w przyszłości nie mieli problemów z miażdżycą.

Kalarepa zawiera zaledwie 27 kcal. Jest lekkostrawna i wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie. Co ciekawe, naukowcom udało się udowodnić, że to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie znajdziemy sporo przeciwutleniaczy, sulforafan, izotiocyjaniany oraz indol-3-karbinol, które są uznawane za naturalne substancje, pomagające zapobiegać rakowi.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Kalarepa w kuchni

Kalarepa ma niemal nieskończoną ilość zastosowań kulinarnych. Warzywo to jest bardzo uniwersalne, a jego smak nie dominuje potraw, dlatego jedynym ograniczenie będzie stanowić tylko nasza wyobraźnia. Młodą kalarepkę możemy jeść na surowo, dzięki czemu świetnie sprawdza się w lekkich, wiosennych sałatkach. Mało kto wie, że jadalne są również liście kalarepy, które po dokładnym oczyszczeniu możemy dodać do surówki lub kanapki. Warto również spróbować kalarepy w formie, zapiekanej, duszonej lub smażonej. Doskonale łączy się z sezonowymi warzywami oraz stanowi wręcz wymarzony dodatek do mięs. Fantastycznym sposobem na wykorzystanie dużej ilości kalarepy będzie przygotowanie z niej zupy lub przetworów, które pozwolą nam cieszyć się jej smakiem nawet poza sezonem.

Jeśli jeszcze nie wiesz, w jaki sposób włączyć kalarepę do swojego jadłospisu, wykorzystaj przepisy naszych użytkowników.

1. Placki z kalarepy

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kalarepa z groszkiem i marchewką

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kalarepa duszona w mleku

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapusta na INTERIA.TV.

4. Sałatka z kalarepą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kalarepka do słoików na zimę

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Młoda kalarepka z marchewką

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pobierz aplikację smaker

7. Surówka z kalarepy

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa kalarepowa

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32627

>60 min
61
30 min
3
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 111

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6