Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki.
Fot. 123RF/ Picsel
To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i mikroelementy.
Kolor miąższu świadczy o bogactwie prowitaminy A (beta-karotenu), który pozwala przedłużyć efekt opalenizny i wygładzić zmarszczki. Działa on nie tylko na naszą urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. Beta karoten bowiem zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, a podczas wystąpienia tej choroby wspomaga leczenie. Warto wspomnieć, że dynia zawiera również bardzo dużo witamin z grupy B, PP i C, które uszczelniają naczynia wieńcowe oraz są wykorzystywane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Warzywo to, bogate jest w żelazo, potas, fosfor oraz wapń, działa zatem krwiotwórczo. Jej spożywanie wskazane jest osobom, które są narażone na intensywny wysiłek fizyczny (pomaga przywrócić odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie). Co ważne, dzięki dużej zawartości witaminy A wpływa zbawiennie na nasze przemęczone oczy i zapobiega „kurzej ślepocie". Dodatkowo utrzymuje włosy, paznokcie i skórę w bardzo dobrej kondycji, a u dzieci zapobiega krzywicy.
Zawartość dużej ilości celulozy pomaga w odchudzaniu, przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm bez problemu pozbywa się nagromadzonych tłuszczy.
Przy zakupie dyni należy zwrócić uwagę czy warzywo jest zdrowe. Dojrzała dynia, która nie jest przesiąknięta wodą, powinna mieć jędrną skórę, bez plam i pleśni. Jeśli w sezonowym szaleństwie zdarzy Wam się kupić zbyt dużą ilość dyni, bez obaw możecie ją przetrzymywać aż do 6 miesięcy, w ciemnym miejscu, w temperaturze 10-15 stopni. Innym rozwiązaniem jest zamrożenie pokrojonego w kostkę warzywa, lub w postaci puree.
Rodzajów dyni jest przeszło 20. Wyróżnić można dynie uprawiane z przeznaczeniem do spożycia, oraz ozdobne. Jedną z najbardziej znanych odmian jest dynia zwyczajna. Z czasem straciła na popularności na rzecz swoich mniejszych kuzynek, między innymi dyni hokkaido, piżmowej i masłowej. Najbardziej nietypową dynią jest odmiana makaronowa, której miąższ po ugotowaniu przypomina długie nitki.
Jak wykorzystać dynię w kuchni? Z odpowiedzią spieszą nasi użytkownicy wraz ze swoimi przepisami.
Fot. Granita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
To przepyszne ciasto rodem z Ameryki pieczone i zjadane jest w ogromnych ilościach, zwłaszcza w okolicach święta Halloween. Z jednej zakupionej dyni można mieć podwójną korzyść: z miąższu można przygotujemy ciasto, a z wydrążonego i oczyszczonego warzywa prdukuje się tradycyjne, haloweenowe lampiony.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyc przepis, kliknij na zdjęcie
Wspaniałe dyniowe kluseczki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek. Dzięki dyni, dobrze wszystkim znane kopytka nabiorą wspaniałych kolorów.
Fot. Beesweet na Smaker.pl/ Aby zobaczyc przepis, klikni na zdjęcie
Pomysł na oryginalny wypiek? Dyniowe pączki! Delikatne, mięciutkie o wyjątkowym, korzennym smaku z pewnością umilą nie jeden jesienny wieczór.
4. Bezglutenowe placuszki dyniowe
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Tym razem coś dla osób z nietolerancją glutenu - pyszne dyniowe placuszki bez dodatku mąki. Jak widać, dieta pozbawiona glutenu wcale nie musi być nudna.
Fot. Ugotujmyto-pl na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Wariacjom na temat pierogów nie ma końca. Pyszny farsz z dyni z dodatkiem sera feta i czosnku dosłownie rozpływa się w ustach.
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Ten przepis to kwintesencja jesieni: dynia, jabłka i orzechy. Całość tworzy niezwykle aromatyczne ciasto - bardzo puszyste i wilgotne. Z takim deserem jesienna niepogoda nie będzie nam straszna.
7. Dyniowe burgery z kaszy jaglanej i amarantusa
Fot. Foodmania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Bez glutenu, bez nabiału, bez jaj, ibez tłuszczu. Czyli tak naprawdę bez żadnego składnika? Nic bardziej mylnego! Pożywne burgery z dynią hokkaido, kaszą jaglaną i amarantusem to propozycja na zdrowy obiad dla każdego.
Fot. Ilovebakepl na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Drożdżowe słodkości to zawsze dobry wybór. Trudno wyobrazić sobie, że kogoś nie skusiłby ich piekny kolor i aromat. Do wypełnienia rogalików możesz użyć również marmolady czy dżemu. Gwarantujemy, że szybko znikną z talerza!
Fot. Pudeleczkoczek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Aromat i smak tej zupy na długo zostaje w pamięci. Największym zaskoczeniem jest to, że zamiast tradycyjnego gotowania zupy w garnku, przygotowuje się ją poprzez pieczenie w piekarniku w wydrążonej uprzednio dyni. Przepis nieco czasochłonny, ale efekt wyśmienity.
Fot. Anka1803 na Smaker.pl/ Aby zobaczyc przepis, kliknij na zdjęcie
Przygotowanie tych smacznych i efektownie wyglądających babeczek zajmie ci niespełna 60 minut. Wystarczkilka składników, aby przygotować śniadanie, które spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
Na samą myśl o tym daniu robimy się głodni! Smakowite połączenie dyni i kurek tworzy to niemal kwintesencja jesiennych smaków. Ostrzegamy: danie błyskawicznie znika z talerzy.
Fot. Foodmania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie
I na koniec kolejna zdrowa propozycja. Kasza jaglana zblendowana z dynią i bananem, osłodzona mlekiem migdałowym i figą. Taki koktajl to rozkosz dla podniebienia.