Co ugotować z fasoli, ciecierzycy lub groszku?

Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie?

Fot. 123RF/Picsel

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że jedzenia szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Błonnik pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Jednak chcąc włączyć rośliny strączkowe do naszej diety, wiele osób stawia sobie podobne pytanie: jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? W rozwiązaniu tego dylematu pomogą nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami bardzo ciekawymi przepisami. Oto niektóre z nich.

1. Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowana ciecierzyca jest doskonałą alternatywą dla dań z makaronem. To proste i sycące danie z pewnością zachwyci was swoim smakiem i aromatem.

2. Pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto powiedział, że pasztet musi być przygotowany z mięsa? Obecnie pasztety warzywne są jednym z największych hitów kulinarnych. Warzywa strączkowe sprawdzą się w tej roli idealnie.

3. Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tuńczyk, ciecierzyca, pomidory, a do tego jeszcze aromatyczny dressing. Brzmi oryginalnie? I tak też smakuje! Ta niezwykła sałatka z pewnością podbije wasze serca.

4. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Fot. Dagmara_65 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy nie macie zbyt wiele czasu, a goście już pukają do waszych drzwi, warto przygotować tę błyskawiczną sałatkę. Sami się zdziwicie jak szybko się ją przygotowuje. Ale uwaga! Z doświadczenia wiemy, że znika równie szybko.

5. Kremowe risotto z groszkiem

Kremowe risotto z groszkiem

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie perfekcyjnego risotta wymaga trochę wprawy, jednak efekt końcowy wart jest wszystkich wysiłków. Dzięki temu przepisowi zamienicie kilka niepozornych składników w naprawdę wyjątkowe danie.

6. Hummus

Hummus - tradycyjna pasta arabska

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Hummus przywędrował do nas z krajów arabskich. Ta wyjątkowa pasta przygotowana z ciecierzycy sprawdzi się doskonale jako dodatek do warzyw lub chipsów kukurydzianych. Jest niezastąpiona podczas przyjęć i wieczorów filmowych.

7. Omlet z groszkiem i fetą

Omlet z groszkiem i fetą

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak dobrze rozpocząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania. Ten omlet sprawi, że będzie wam się chciało wstawać z łóżka. Nawet o bardzo wczesnej porze.

8. Zupa krem z groszku zielonego

Zupa krem z groszku zielonego

Fot. Lapsmak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Już sam kolor tej zupy może poprawić humor. Tymczasem jej smak sprawi, że dobry nastrój będzie wam towarzyszył przez cały dzień.

9. Soczewica czosnkowa po etiopsku

Soczewica czosnkowa po etiopsku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Lubicie kulinarne podróże? Razem z tym daniem wybierzecie się do gorącej Afryki. Pikantna potrawka z soczewicy sprawdzi się świetnie niemal o każdej porze roku.

10. Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Uwielbiamy różnego rodzaju pierogi, także te z nietypowymi nadzieniami. Soczewica i zestaw aromatycznych przypraw sprawdzą się w tej roli idealnie. Przygotujcie je, a z pewnością nie pożałujecie.

11. Orzeszki z ciecierzycy

orzeszki z ciecierzycy

Fot. Kokalala na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie wyobrażacie sobie oglądania filmu bez czegoś chrupiącego do podjadania? Zapomnijcie o niezdrowych i kalorycznych chipsach. W roli przekąski doskonale sprawdzi się pieczona ciecierzyca. Spróbujcie jej, a już nigdy nie sięgniecie po tradycyjne przekąski.

12. Wegetariańskie kotlety z fasoli i sera

Wegetariańskie kotlety z fasoli i sera

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tego z pewnością się nie spodziewaliście! Kotlety widoczne na zdjęciu wcale nie są przygotowane z mięsa. Wystarczy fasola i trochę sera, aby w ten sposób zaskoczyć bliskich.

13. Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fot. Gosiawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście to zestawienie nie mogłoby się obyć bez aromatycznej fasolki po bretońsku. W końcu jest to jedno z najpopularniejszych dań, które zawiera w sobie rośliny strączkowe. Każdy przygotowuje ją nieco inaczej, jednak w efekcie zawsze otrzymamy pyszne i bardzo sycące danie.

Zobacz też: Zielony jęczmień - nowy hit żywieniowy? Kliknij!

Zielony jęczmień – nowy hit żywieniowy?

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1