Co przygotować z ciasta francuskiego?

Myśląc o cieście francuskim, pierwsze co nam przychodzi do głowy to croissant. Znany na cały świat, lekki, puszysty rogalik, który we Francji najczęściej serwowany jest na śniadanie. Przy odrobinie wyobraźni, możemy z tego ciasta przygotować wiele innych, zaskakujących dań, gdyż doskonale łączy się z każdym dodatkiem.

Fot. 123RF/Picsel

Przypuszcza się, że ciasto francuskie znane było we Francji już w starożytności, jednak pierwsze publikacje na temat tego wyrobu pojawiły się w książce kucharskiej pochodzącej z XVII wieku. Do końca nie wiadomo, kto jest autorem przepisu, stąd duża liczba legend na temat jego pochodzenia. Niektórzy twierdzą, że recepturę na ciasto wymyślił francuski malarz i kucharz Claude Gelee, który przygotował wyrób bogaty w masło ze względu na stan zdrowia swojego ojca - z choroby miała go wydostać dieta bogata w tłuszcz i chleb. Na Kaszubach zaś krążą opowieści o tym, że tzw. listkowe ciasto zostało rozpowszechnione na cały świat, dzięki wizycie Francuzów w Gdańsku w 1807 roku.

W czym tkwi sekret?

Składniki na ciasto francuskie są bardzo proste. Do jego przygotowania wystarczy masło i ciasto, które powstaje na bazie mąki, jajek i soli. Sztuka tkwi w odpowiednim rozwałkowaniu i złożeniu wszystkich warstw ze sobą. Według amerykańskiej szefowej kuchni, Juli Child, 173 warstwy ciasta to absolutne minimum. Zasada jest prosta, im więcej, tym lepiej! Dzięki temu wypieki będą bardziej puszyste, kruche, a zarazem elastyczne.

Dobre ciasto francuskie poznacie po tym, że podczas odrywania kawałka, usłyszycie specyficzny odgłos „chrupnięcia" oraz po dużej ilości okruszków, jakie będą się sypać podczas jedzenia.

Domowe czy kupne?

Ciasto francuskie nie jest trudne w przygotowaniu, jednak ze względu na konieczność chłodzenia każdej z warstw, wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Dobrym rozwiązaniem więc jest użycie gotowego, które znajdziecie właściwie w każdym sklepie. Zanim jednak kupicie ciasto, koniecznie przeczytajcie jego skład. Zdarza się bowiem, że zamiast podstawowych składników, znaleźć w nich można w miejsce masła: margarynę, tłuszcz palmowy, a nawet smalec wieprzowy! Ponadto zdarza się, że do ciasta dodawana jest glukoza i cukier.

Reklama

Niezliczona ilość pomysłów!

Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się przygotować ciasto samodzielnie, czy kupicie już gotowe, możecie z niego przygotować fantastyczne potrawy. Począwszy od przystawek, poprzez dania główne, aż po przepyszne desery - ograniczeniem jest jedynie wasza fantazja. Aby się zainspirować, zobacz, jakie dania z ciasta francuskiego polecają użytkownicy Smakera.

 

1. Zawijane ciasto francuskie

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto francuskie z boczkiem

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasto francuskie z jabłkami

Fot. kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pierożki z ciasta francuskiego

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Szpinakowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Fot. basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto francuskie z przepysznym farszem

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Francuskie słońce

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Francuskie słońce

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 40

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0