Co można zrobić z tofu?

Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców.

Co można zrobić z tofu?

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu.

Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym z nich jest właśnie tofu, czyli twarożek wytwarzany z mleka sojowego.

Produkt ten zawiera w sobie izoflawony, zmniejszające poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Jest również fantastycznym źródłem żelaza, wspomagającego tworzenie hemoglobiny. Tofu zawiera w sobie także mnóstwo pełnowartościowego białka, wapnia oraz cennej witaminy E.

Naukowcom udało się potwierdzić, że produkt ten obniża poziom złego cholesterolu we krwi, co bezpośrednio przekłada się na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia m.in. zawału serca, udaru oraz miażdżycy. Regularne spożywanie tofu może znacząco spowolnić proces starzenia się. Zawarte w nim substancje pozwalają zachować na dłużej elastyczność skóry oraz mięśni twarzy. Ponadto, jest doskonałym źródłem selenu - mikroelementu, sprzyjającego powstawaniu silnych przeciwutleniaczy oraz chroniącego nasze błony komórkowe przez szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Zastanawiasz się w jaki sposób włączyć tofu do swojego jadłospisu? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników!

 

1. Złote tofu

Złote tofu

Fot. Granita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Co oczywiste, tofu najlepiej smakuje w orientalnym wydaniu. Wystarczy dodać trochę warzyw i aromatycznych przypraw, a otrzymamy wyjątkowo smaczne danie.

 

2. Kotlety groszkowe z tofu

Kotlety z tofu

Fot. QuchniaWege na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Bardzo lubimy przepisy dwa w jednym. W tym wypadku możecie przygotować apetyczne kotleciki lub pominąć smażenie, aby otrzymać pyszną pastę na kanapki.

 

3. Pikantne tofu z warzywami

Pikantne tofu z warzywami

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Oto kolejna propozycja dla wielbicieli azjatyckiej kuchni. Tym razem w wersji ostrej.

 

4. Tofucznica

Tofucznica

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Czy wiecie o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Nasza użytkowniczka postanowiła udowodnić, że jest to możliwe.

 

5. Wegetariański wrap

Wegetariański wrap

Fot. Neela na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowane wrapy idealnie sprawdzą się w czasie przyjęć i wypraw na łono natury. W wersji dla miłośników mięsa, możecie wykorzystać podsmażonego kurczaka lub indyka.

 

6. Boeuf bourguignon bez wołowiny

Boeuf bourguignon bez wołowiny

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Francuski klasyk w wersji wegetariańskiej? To możliwe! Wystarczy, że skorzystacie z przepisu naszej użytkowniczki. Jesteśmy pewni, że co poniektórzy nawet nie zauważą różnicy.

 

Pobierz aplikację smaker

 

7. Pasta z tofu

Fot. MadziaU na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Chociaż mało osób o tym wie, tofu idealnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych. Wystarczy połączyć je z ulubionymi dodatkami i macie ciekawą propozycję na lekkie śniadanie.

 

8. Tofu generała Tso

Fot. TrawkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Do przygotowania tego dania najczęściej wykorzystuje się kurczaka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzi, aby dzięki tofu zamienić je w wegeteriańskie danie.

 

9. Marynowane tofu

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Słyszeliście o marynowanej fecie? W takim razie koniecznie spróbujcie tofu przygotowanego w podobny sposób. Idealnie sprawdzi się w roli dodatku do sałatek.

 

10. Placuszki z cukinii i tofu

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że mamy przed sobą półmisek tradycyjnych placków ziemniaczanych. Nic bardziej mylnego! Tofu nada im ciekawą kosystencję i smak.

 

11. Pasztet z wędzonego tofu

Fot. Neela na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

A co powiecie na wegetariański pasztet, w którym mięso zastąpiono tofu? Gwarantujemy, że zasmakuje nawet najbardziej zdeklarowanym mięsożercom.

 

12. Wegański sernik

Fot. Reasonable_Vegan na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Czy sernik może być wegański? Owszem! Wystarczy, że twaróg zastąpicie tofu. Wbrew pozorom efekt końcowy wcale nie odbiega znacząco od oryginału.

 

Pobierz aplikację smaker