Co jeść, gdy żyjemy w zanieczyszczonym środowisku?

Zimą stan powietrza w niektórych polskich miastach zdecydowanie się pogarsza. Uchronić przed nim mogą nas jedynie długofalowe działania. Okazuje się jednak, że wprowadzenie do diety niektórych produktów, może w pewnym stopniu uchronić nas przed skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku.

Fot. 123RF/Picsel

W wielu miastach, szczególnie na południu Polski, zimą i późną jesienią powtarza się ten sam scenariusz - jakość powietrza zdecydowanie się pogarsza, a ich mieszkańcy zaczynają zmagać się ze skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku. Duszności, łzawienie oczu i kłopoty z oddychaniem, to tylko niektóre z nieprzyjemnych objawów, które możemy zaobserwować w tym czasie. Jeżeli przez dłuższy okres wdychamy zawieszone w powietrzu pyły, skutki mogą być jeszcze gorsze - poczynając od ostrej niewydolności oddechowej, a na problemach z układem krwionośnym, kończąc.

Badania wykazały, iż wystarczy 48-godzinny wzrost średniego stężenia zanieczyszczeń pyłowych w powietrzu, aby wśród osób szczególnie wrażliwych (m.in. osób starszych i astmatyków) zwiększyło się ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mózgu, a układ immunologiczny został znacznie osłabiony. Ponadto, życie w zanieczyszczonych rejonach może obniżać funkcje poznawcze, wywoływać depresję, a nawet przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.

Naukowcy wskazują jednak, że możemy w pewnym stopniu zniwelować skutki życia w zanieczyszczonym środowisku. Poza dosyć oczywistymi sposobami, takimi jak noszenie masek antysmogowych oraz ograniczenie czasu spędzanego na zewnątrz, możemy również włączyć do swojej diety produkty, zawierające w sobie flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, należące do grupy fenoli, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników.

W jakich produktach znajdziemy najwięcej tych dobroczynnych substancji? Lekarze zalecają przede wszystkim picie zielonej herbaty oraz naturalnego kakao. Ponadto, flawonoidy znajdują się również w ciemnych winogronach, żurawinie, kapuście, warzywach strączkowych (zwłaszcza w fasoli), jabłkach oraz cebuli. Z pewnością wiele osób ucieszy również fakt, że te cenne substancje znajdziemy także w ciemnej czekoladzie oraz czerwonym winie.

Naukowcy wskazują również, iż osoby żyjące w zanieczyszczonym środowisku powinny zadbać o to, by w ich diecie nie zabrakło witaminy E. Substancja ta ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, wspiera proces oddychania komórek oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tę cenną witaminę znajdziemy m.in. w awokado, szpinaku, oleju słonecznikowym, a także w migdałach i wielu innych orzechach.

Warto jednak pamiętać, iż dostarczanie organizmowi flawonoidów oraz witaminy E nie uchroni nas całkowicie przed szkodliwym działaniem smogu. Dlatego też w okresie, kiedy stężenie niebezpiecznych pyłów w powietrzu jest szczególnie wysokie, i dla własnego bezpieczeństwa lepiej pozostać w domu, a aktywność na „świeżym" powietrzu ograniczyć do niezbędnego minimum.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

6