Ciemne pieczywo domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym.

Sprawdź także: Jak upiec szybki chleb z patelni?

Kto powinien jeść ciemne pieczywo?

Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna. Znajdziemy w nim moc substancji odżywczych oraz błonnika, które doskonale wpływają na nasz organizm. Do swojej diety powinny włączyć je osoby zagrożone chorobami serca i układu krążenia oraz te, które starają się zrzucić zbędne kilogramy.

Pamiętajmy jednak, aby nie jeść wyłącznie takiego pieczywa, gdyż zawarte w nim fityniany mogą ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. W związku z tym warto od czasu do czasu zjeść kromkę jasnego pieczywa, nawet jeśli jest ono mniej zdrowe niż jego ciemna wersja.

Plaga podróbek

Ze względu na właściwości zdrowotne ciemnego pieczywa wielu z nas odruchowo sięga po nie w piekarniach. Niestety, nawet w tym wypadku może nas spotkać nieprzyjemna niespodzianka. To, że chleb jest ciemny, nie oznacza od razu, że jest zdrowy.

Jego kolor może wynikać np. z dodatku karmelu lub kakao. I chociaż brzmi to jak ponury żart, warto wiedzieć, że oszczędnym producentom zdarza się stosować tego typu sztuczki. Jak się przed nimi bronić? W tym wypadku jedynym rozwiązaniem jest dokładne czytanie etykiet i zakup jedynie tego pieczywa, które zawiera w sobie mąkę żytnią, razową, graham lub tę z pełnego przemiału.

Sprawdzone przepisy na domowy chleb

Powszechnie wiadomo, że żaden sklepowy bochenek nie może się równać z domowym pieczywem. Właśnie z tego względu każdy powinien znać chociaż jeden dobry przepis, który będzie mógł wykorzystać w sytuacji, gdy dopadnie go ochota na naprawdę dobre pieczywo.

Jak zwykle w takiej sytuacji, możecie liczyć na naszych użytkowników, którzy sztukę domowego wypieku pieczywa opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji:

1. Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

 Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem Zobacz przepis

Jak upiec zdrowy chleb w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb bez mąki

 Chleb bez mąki Zobacz przepis

Chleb z samego ziarna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chleb z ziarnami na zakwasie

 Chleb z ziarnami na zakwasie Zobacz przepis

Jak zrobić chleb na zakwasie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chleb razowy z żytem

 Chleb razowy z żytem Zobacz przepis

Jak upiec chleb razowy z żytem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chleb razowy z orzechami

 Chleb razowy z orzechami Zobacz przepis

Chleb razowy z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chleb razowy z mąką kukurydzianą

 Chleb razowy z mąką kukurydzianą Zobacz przepis

Jak upiec chleb razowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem

 Chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem Zobacz przepis

Chleb razowy na zakwasie z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami

 Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Chleb pszenno-razowy z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chleb graham ze słonecznikiem i dynią

 Chleb graham ze słonecznikiem i dynią Zobacz przepis

Jak upiec domowy chleb graham? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Duński chleb żytni na zakwasie

 Duński chleb żytni na zakwasie Zobacz przepis

Duński chleb żytni na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6