Ciekawostki o koktajlach, o których nie miałeś pojęcia

Co łączy Mojito i piratów? Jak powstało Malibu? I czy koktajle mogą smakować jak pieniądze? Wydaje Ci się, że o koktajlach wiesz prawie wszystko? Poznaj kilka zaskakujących ciekawostek na ich temat

Fot. 123RF/Picsel

#1 Skąd się wzięło słowo "koktajl"?

Istnieje wiele hipotez wyjaśniających etymologię słowa "koktajl". Niektórzy uważają, że pochodzi ono od cockfights, czyli walk kogutów odbywających się w Ameryce. Ogon przegranego koguta (ang.tail) wręczano zwycięzcy, a walkę kończyło wspólne świętowanie przy trunkach. Inni zaś twierdzą, że "koktajl" pochodzi od imienia dziewczyny Xock, która podawała koktajle amerykańskim dostojnikom. Ostatnia, najbardziej prawdopodobna teoria związana jest z francuskim słowem coquetel, czyli pucharkiem do wina używanym w Bordeaux.

#2 Malibu powstało przez przypadek

Podczas transportu beczek rumu z Wysp Kanaryjskich do Europy nie zabezpieczono dokładnie jednej z nich. W efekcie, do środka dostały się przewożone razem z beczkami kawałki kokosów, a rum zyskał intensywnie kokosowy smak, przez co został uznany za zepsuty. Przypadkowa mieszanka okazała się jednak tak dobra, że firmy zaczęły produkcję rumu leżakowanego wraz z kawałkami kokosów.

#3 Gin stosowano jako lekarstwo...

...a dokładniej jako profilaktykę przed malarią. W pewnym momencie w koloniach brytyjskich zaczęto go używać, by maskować nim gorzki smak chininy. W jaki sposób? Substancję rozpuszczano w wodzie gazowanej tworząc tonik, a następnie dolewano do niej gin, którego wówczas było pod dostatkiem. W ten właśnie sposób, gin z tonikiem przekształcił się w jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Mistrzowskich kompozycji koktajlowych z
Tanqueray Gin w roli głównej będziesz mógł spróbować podczas World Class Cocktail Festival m.in. w warszawskim JP''s Bar (Hotel Westin) czy krakowskiej Hali Lipowej.

#4 Mojito i era piractwa

Koktajl ten ma bogatą historię związaną z piratami, a jego wielkim miłośnikiem był słynny korsarz Sir Francis Drake. Legenda głosi, że to on skomponował pierwszy koktajl na bazie aguardietne, czyli nieoczyszczonego rumu, z dodatkiem limonek oraz cukru. Koktajl ten podawano jako lekarstwo na dyzenterię i szkorbut, a gdy okazał się skuteczny, zaczęto pić go częściej, nie tylko w celach leczniczych. Na cześć kapitana Francisca Drake'a koktajl nazwano El Draque (smok). Początkowa nazwa stała się wkrótce słynnym Mojito.

#5 Koktajl o smaku pieniędzy

Brzmi dość intrygująco? A jednak! W 2014 roku Remy Savage z Paryża wziął udział w konkursie barmańskim i przygotował syrop, który odzwierciedlał banknoty drukowane w banku w Laverstoke Mill. Powstały syrop zmieszał z ginem, odrobiną soli, a całość udekorował banknotami. Kompozycja tak bardzo zachwyciła jurorów konkursu, że Ci bez wahania przyznali Remy'emu główną nagrodę.

#6 Kolor whiskey zależy od beczki

Jednym ze znaków rozpoznawczych whisky jest jej miedziany kolor. Co ciekawe, nie jest on taki od razu, ponieważ sam alkohol jest bezbarwny. Odpowiedni kolor uzyskuje się dopiero podczas leżakowania trunku w dębowych beczkach przez kilka miesięcy. To właśnie drewno wpływa na kolor alkoholu. Przykładowo dąb amerykański nada whisky żółtą barwę, a europejski - bursztynową. Głębokość i intensywność koloru zależna jest natomiast od tego, jak długo alkohol będzie w leżakował w beczce, a także ile razy była ona wcześniej użytkowana.

#7 Najstarszy bar świata

Czy wiedziałeś, że na świecie istnieje bar, który serwuje koktajle alkoholowe od przeszło 1100 lat? Jest to irlandzki lokal Sean's Bar, który w 2004 roku został wpisany na listę Rekordów Guinessa. Najprawdopodobniej bar założono około 900 roku - świadczą o tym ściany lokalu, które zostały wykonane w sposób charakterystyczny dla budownictwa X wieku. Co ciekawe, właściciel Sean's Baru dowiedział się o tym dopiero podczas generalnego remontu!

#8 Rozwój rynku koktajlowego

Rozwój rynku koktajlowego związany był z podróżami, łatwiejszym dostępem do narzędzi i przede wszystkim alkoholu. Na przełomie XVIII i XIX wieku receptury koktajli były udoskonalane, szczególnie dzięki dostępowi do świeżych owoców. W XXI stuleciu kultura koktajlowa rozwinęła się bardzo dynamicznie. Obecnie w Polsce powstają kolejne koncepty barowe odpowiadające światowym trendom.
Klimat nowych miejsc, talent najlepszych barmanów oraz koktajle przygotowane zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami będzie można odkryć podczas trzeciej edycji World Class Cocktail Festival.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 42

60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5