Ciekawe pomysły na warzywne dodatki do obiadu

Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw.

Fot. 123RF/Picsel

Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków.

To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu.

Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny?

W tym wypadku warto zdać się na pomysły naszych użytkowników, którzy doskonale opanowali sztukę przygotowywania obiadowych dodatków.

Oto niektóre z ich propozycji.

 

 

1. Mizeria

Mizeria

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od nieśmiertelnej klasyki, czyli mizerii. Mogłoby się wydawać, że trudno o prostszą potrawę, jednak okazuje się, że niemal w każdym domu przygotowuje się ją inaczej. Jak robi się ją u was?

 

2. Fasolka szparagowa z fetą

Fasolka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasolka szparagowa to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. W najpopularniejszej formie serwuje się ją z podsmażoną bułką tartą, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by puścić wodze fantazji i zaserwować fasolę np. z pesto, fetą lub ajwarem.

 

3. Surówka z pora

Surówka z pora

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pory najczęściej gotujemy, aby pozbawić je charakterystycznego, cebulowego posmaku. Jednak naszym zdaniem podany na surowo jest nie tylko zdrowszy, ale również bardzo smaczny.

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Buraczki na ciepło

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Buraki w każdej postaci smakują fantastycznie, jednak w naszej opinii, te serwowane na ciepło królują pod każdym względem. Tymczasem, kilka ciekawych dodatków zaproponowanych przez Futkę nadaje im jeszcze ciekawszy smak.

 

5. Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty.

Fot. Danutas1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli brakuje wam czasu, a chcielibyście przygotować bardzo smaczny dodatek do obiadu, koniecznie sięgnijcie po ten przepis.

 

6. Marchewka z groszkiem

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wbrew pozorom, przygotowanie dobrej marchewki z groszkiem to naprawdę spore wyzwanie. Warzywa nie mogą być rozgotowane, a wszystkie smaki powinny ze sobą harmonijnie współgrać.

 

7. Czerwona kapusta zasmażana

czerwona kapusta zasmażana...

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli wydawało wam się, że kapusta to nudne warzywo i nie da się z niego przygotować nic ciekawego, byliście w błędzie. Skorzystajcie z przepisu Izy, a z pewnością zmienicie zdanie w tym temacie.

 

8. Duszona młoda kapusta

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podsmażona kapusta nabiera wyjątkowego aromatu i słodyczy. Nic więc dziwnego, że często gości na naszych stołach. Tym bardziej, że z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet poczatkujący kucharz.

 

9. Kapusta pekińska z selerem

Fot. Wanessa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kapusta pekińska to wyjątkowo uniwersalna baza do różnego rodzaju surówek i sałatek. Możecie dodać do niej nieco warzyw, które macie w lodówce oraz bardzo prosty dressing na bazie oliwy i soku z cytryny. Tylko tyle trzeba, aby przygotować fantastyczny dodatek do obiadu.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 2453

60 min
10
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 440

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1