Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi.
Fot. 123RF/Picsel
Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się w naszym kraju powszechna.
Na jakie dolegliwości pomoże rabarbar?
Ze względu na sporą zawartość witaminy C, rabarbar doskonale wspomaga naszą odporność. Ma również delikatne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a zawarty w nim błonnik świetnie rozwiąże np. problemy z zaparciami. Spożywanie rabarbaru jest także świetnym sposobem na odkwaszenie i oczyszczenie organizmu.
Szczególnie interesujące właściwości wykazuje pieczony rabarbar. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że po obróbce termicznej warzywo to zyskuje właściwości przeciwutleniające. W ten sposób spowalnia procesy starzenia się komórek organizmu oraz ułatwia usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele groźnych chorób. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że pieczony rabarbar wspomaga walkę z nowotworami. Szczególnie poleca się go w profilaktyce raka prostaty oraz piersi.
Kto powinien uważać na rabarbar?
Warto jednak wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia i nieprzyswajanie go przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe. Dlatego też na rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm. Z tego samego powodu nie możemy jeść rabarbaru codziennie. Na rabarbar powinny uważać również kobiety w ciąży oraz karmiące. Zawiera szczawiany utrudniające wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka.
Jak zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem?
Biorąc pod uwagę niezwykłe właściwości rabarbaru warto włączyć go do swojej diety. Pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników, którzy stworzyli wiele ciekawych i inspirujących dań z jego wykorzystaniem. Oto niektóre z nich.
1. Biszkoptowa rolada z rabarbarem
Fot. Zewaewa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Kruche z rabarbarem i budyniem
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Ciasto z rabarbarem i kokosową bezą
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Ciasto rabarbarowo-imbirowe
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Odwrócone ciasto z rabarbarem
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
12. Ekspresowe ciasto na oleju
Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.