Churros – deser, który pokochał cały świat

Churros to tradycyjny hiszpański deser, który cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Najczęściej podawany w towarzystwie czekolady, rozpieszcza podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak zrobić churros w wersji słodkiej i wytrawnej?

Churros – deser, który pokochał cały świat

Fot. 123RF/Picsel

Choć churros to typowy hiszpański przysmak, jego niesamowity smak zdążył oczarować fanów słodkości na całym świecie. Często można natknąć się na niego w Ameryce Południowej i Północnej, zwłaszcza w Meksyku, gdzie uchodzi za specjał tamtejszej kuchni.

Reklama

Churros podbiło także serca Europejczyków - doskonale znają go Portugalczycy, Austriacy, a nawet Francuzi, wśród których przyjęła się nazwa chichis lub chonchons. Co prawda smakołyk ten nie jest równie popularny w naszym kraju, ale coraz częściej pojawia się w menu polskich restauracji.

Za co wszyscy kochają churros? Nie tylko za atrakcyjny smak! Jego ogromnym atutem jest uniwersalność - przysmak ten świetnie sprawdza się jako deser i dodatek do kawy, a także jako przekąska na imprezę czy drugie śniadanie do pracy. Jak zrobić oryginalne churros? Przepis jest banalnie prosty!

Churro - co to jest i z czym to się je?

Zanim przystąpisz do realizacji przepisu, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym tak naprawdę jest churro i w jakiej formie się go podaje.

Jeśli chodzi o smak i konsystencję, churro można porównać do pączka - i to w zasadzie jedyne punkty wspólne obydwu smakołyków. W przeciwieństwie do pączków churros nie przypominają swoim kształtem lekko spłaszczonej kuli, a podłużny pręt o przekroju gwiazdy.

Churro to wyrób z parzonego ciasta, składającego się głównie z mąki pszennej (w niektórych przepisach ziemniaczanej), cukru, masła, soli oraz jajek. Ciasto wyciskane jest z rękawa cukierniczego i smażone na głębokim tłuszczu. Gotowy przysmak powinien być chrupiący na zewnątrz i puszysty w środku.

Churros w deserowej wersji posypuje się cukrem pudrem i serwuje jako samodzielną przekąskę. Równie popularna jest wersja z czekoladowym sosem, podawanym w oddzielnej miseczce lub filiżance - w tym przypadku deser przybiera nazwę chocolate con churros lub xurros i xocolata, jeśli zamawiasz go w katalońskiej restauracji.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Churros - przepis na słodką przekąskę

Masz ochotę na domowe churros? Przepis na tę słodką przekąskę nie powinien sprawić ci większych problemów. Wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria i produkty spożywcze, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Jeśli chodzi o te pierwsze, przyda ci się rękaw cukierniczy, drewniana łyżka, ręcznik papierowy, sitko oraz szczypce lub łyżka cedzakowa.

Jak zrobić churros przypominające smakiem i konsystencją te serwowane w Hiszpanii? To nic trudnego! Zacznij od przygotowania składników - na twojej liście powinna znaleźć się mąka pszenna, szklanka wody, masło w kostce, jajka, szczypta soli oraz cukier.

Jeśli chcesz nieco odbiec od klasycznej wersji przekąski i jeszcze bardziej podkreślić jej smak, sięgnij po cynamon oraz ekstrakt z wanilii. Pierwszy składnik może posłużyć ci zarówno jako dodatek do ciasta, jak i posypka do oprószenia gotowego deseru.

Od czego zacząć przyrządzanie churros? Pierwszym krokiem jest zagotowanie wody, cukru, soli oraz masła do momentu, aż to ostatnie się rozpuści. Do mieszanki wsyp mąkę i kontynuuj gotowanie, mieszając zawartość garnka drewnianą łyżką. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od ścian naczynia.

Odstaw garnek na bok i zaczekaj, aż masa nieco się ostudzi. Następnie stopniowo dodawaj do niej jajka, cały czas mieszając. Po tym etapie możesz rozgrzać tłuszcz na patelni - pamiętaj, że ten powinien osiągnąć temperaturę ok. 180 stopni.

Teraz możesz przełożyć masę do rękawa cukierniczego - ważne, aby jego końcówka miała formę gwiazdki i średnicę jednego centymetra. Ciasto wyciskaj na rozgrzany tłuszcz, nadając swoim churros odpowiednią długość (10-12 cm). Końce ostrożnie obcinaj nożyczkami.

Churros należy smażyć z obydwu stron do momentu, aż osiągną złocisty kolor - zazwyczaj nie trwa to dłużej niż dwie minuty. Usmażone „pączki" możesz wyłowić z oleju szczypcami lub za pomocą łyżki cedzakowej. Aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu, przełóż je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy.

Zanim posypiesz przekąskę cukrem, zaczekaj, aż ta nieco wystygnie. Oprószenie zbyt gorącego ciasta cukrem sprawi, że ten się rozpuści i pozostawi nieprzyjemne uczucie lepkości. Gotowy deser możesz podawać samodzielnie lub z czekoladowym sosem.

Zobacz: Serowe pączki w cynamonowym cukrze

Smaczny sos do churros? Nie tylko czekolada!

Już wiesz, jak zrobić churros, więc teraz warto skupić się na sosie, który będzie stanowił idealne dopełnienie przygotowanego przez ciebie przysmaku. Jego przyrządzenie jest jeszcze łatwiejsze, więc nie będzie stanowiło dla ciebie dużego wyzwania i nie zajmie ci dużo czasu.

Jak już wiadomo, najpopularniejszym dodatkiem do churros jest czekolada. Serwowana w formie sosu, tworzy z powyższym deserem znakomity duet. Najczęściej podaje się ją w oddzielnym naczyniu, w którym macza się jeszcze ciepłe „pączki".

Do przyrządzenia podstawowej wersji sosu potrzebujesz zaledwie trzech składników: tabliczki czekolady, kilku łyżek mleka i łyżeczki masła. Cały proces polega na roztopieniu czekolady w kąpieli wodnej wraz z pozostałymi produktami. Jeśli twój sos będzie zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go, dodając więcej mleka.

Choć oryginalne hiszpańskie churros serwowane są z czekoladą, coraz częściej można natknąć się na mniej tradycyjne wersje sosu. Jednym z przykładów jest sos czekoladowo-pomarańczowy, który powstaje z połączenia mlecznej lub gorzkiej czekolady i skórki pomarańczy.

Jesteś fanem karmelu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po niego również w tym przypadku! Wystarczy, że połączysz ze sobą cukier brązowy, masło i śmietankę, a wyczarujesz znakomity dip do churros. Świetnie sprawdzi się tutaj także słony karmel, który otrzymasz po dodaniu odrobiny soli.

W niektórych krajach Ameryki Południowej, zwłaszcza w Argentynie, można spotkać churros z dulce de leche, czyli odpowiednikiem kajmaku. Powstaje on z połączenia cukru i mleka, które po kilkugodzinnym podgrzewaniu tworzą dość gęsty i aksamitny krem.

Waniliowy sos do churros? Dlaczego nie! Niezwykle kremowy i delikatny, z pewnością uatrakcyjni smak twojego deseru. Składniki, jakich potrzebujesz do jego przygotowania, to mleko, śmietanka, jajka, cukier oraz laska wanilii. Podobnie jak czekolada, sos waniliowy wyśmienicie smakuje na ciepło.

Jak zrobić churros w wersji wytrawnej?

Choć trudno to sobie wyobrazić, churros mogą występować również w wersji wytrawnej. W takiej formie podawane są m.in. w Urugwaju, gdzie słodki sos zastępuje się roztopionym serem. Przygotowanie samego ciasta niewiele różni się od tego z tradycyjnego przepisu - aby wyszło bardziej „na słono", możesz dodać do niego ulubione zioła i przyprawy. Smacznego!

 

1. Pączkowe churros

Churros

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Churros

 

2. Churros

Churros

Fot. Nessie_s na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Churros

 

3. Churros

Churros

Fot. Zapach_lawendy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Churros

 

4. Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Churros

 

5. Pączki a'la churros

Pączki a'la churros

Fot. Bake-cook na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Churros