Jak zrobić domowe chipsy? Te przekąski są pyszne i zdrowe!

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy częściej spędzamy wieczory w domu przy ulubionym serialu lub książce. Wówczas często nachodzi nas ochota, by coś pochrupać. Słone przekąski z supermarketów nie należą do najzdrowszych opcji, mają w sobie mnóstwo soli oraz tłuszczów, często tych źle wpływających na organizm. Alternatywą dla kupnych przekąsek będą domowe chipsy. Możesz przygotować je z przeróżnych warzyw. Sprawdź, jak zrobić pyszne, domowe chipsy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chipsy cebulowe, paprykowe, fromage, a nawet bekonowe! Półki w sklepach uginają się od nadmiaru paczek z chipsami. Niestety, zawierają one nawet 30% oleju! Duża paczka chipsów potrafi dostarczyć tyle kalorii, co dwa duże obiady. Ciężko zrezygnować z tak pysznej przekąski. Chipsy są tanie, smaczne i chrupią! Jeśli zapraszasz znajomych na maraton filmowy lub po prostu chcesz zrobić zdrowszą wersję tej popularnej przekąski, zaserwuj miseczki z kolorowymi warzywami!

Sprawdź także: Te produkty mają najwyższy indeks glikemiczny. To zagrożenie dla cukrzyków!

Chipsy ziemniaczane

Najlepsze chipsy są oczywiście zrobione z ziemniaków, w bardzo prosty sposób możesz przygotować je w domu. Przygotuj: 4 średniej wielkości ziemniaczki, sól morską, 2 łyżki masła i 1 łyżkę tymianku lub rozmarynu. Ziemniaki umyj pod wodą i wyszoruj ostrą gąbką. Pokrój na plasterki o szerokości 1 mm lub 2 mm, posyp solą, ziołami, następnie wysmaruj masłem lub oliwą. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i wysyp talarki. Piecz w piekarniku w 220 stopniach C przez 10 minut. Im cieńsze będą plasterki, tym szybciej zrobią się rumiane i chrupiące! Jeśli preferujesz słodszą odmianę, zamiast ziemniaków wykorzystaj bataty. Oprósz je solą i słodką papryką.

Chipsy z marchewki

Marchewkowe chipsy są pyszne i lekko słodkie. Obierz 3 marchewki i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do miski, polej oliwą i posyp przyprawami - solą i ziołami. Rozłóż marchewkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 min. Twój organizm podziękuje Ci, że zamiast kalorycznych chipsów z marketu, dostanie zdrowszą alternatywę!

Chipsy z buraka

Chipsy z buraka to samo zdrowie! Umyj 3 buraki, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż warzywa na blaszce, dodaj odrobinę oliwy i posyp ulubionymi przyprawami. Mogą to być zioła prowansalskie, oregano, bazylia, pieprz, sól. Piecz przez 40 minut w 150 stopniach. Podaj skropione octem balsamicznym.

Chipsy z selera

Czy wiesz, że z selera także możesz przygotować chipsy? Zacznij od obrania selera, następnie umyj go i osusz. Pokrój w cienkie plasterki lub paski wedle uznania. Ułóż seler na blaszce, posyp słodką papryką, imbirem i solą. Na koniec polej delikatnie oliwą z oliwek. Piecz 15 min w 180 stopniach.

Dodatki do chipsów

Jeśli chipsy warzywne wydają się zbyt zdrowe i ciężko Ci się do nich przekonać, schrup talarki w dipie! Chipsy ze sklepu posiadają sporo soli, tłuszczy, są kaloryczne i niezdrowe. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że zjada się niewinne parę ziemniaczków. Wystarczy zerknąć na skład chipsów, by przekonać się, że 100 g chipsów to prawie 600 kcal! Skoro chipsy warzywne to jedynie warzywa i przyprawy, skuś się na sosy śmietankowe, koperkowe, czosnkowe lub paprykowe!

Dip czosnkowy do chipsów

Przygotuj: 2 serki topione, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, bazylia, sól i pieprz. Serek pokrój na małe kawałki i wrzuć do miseczki. Dodaj majonez, jogurt, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Chipsy umieść w miskach, a dip w małych pojemnikach.

Zobacz, jakie przepisy na domowe chipsy stworzyli nasi użytkownicy. 

1. Chipsy z jarmużu

 Chipsy z jarmużu Zobacz przepis

Chipsy z jarmużu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chipsy bananowe

 Chipsy bananowe Zobacz przepis

Chipsy bananowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowe chipsy

 Domowe chipsy Zobacz przepis

Domowe chipsy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chipsy z parmezanu

 Chipsy z parmezanu Zobacz przepis

Chipsy z parmezanu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chipsy z kiwi

 Chipsy z kiwi Zobacz przepis

Chipsy z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chipsy jabłkowe

 Chipsy jabłkowe Zobacz przepis

Chipsy jabłkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chipsy z bakłażana

 Chipsy z bakłażana Zobacz przepis

Chipsy z bakłażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chipsy z Karamboli

 Chipsy z Karamboli Zobacz przepis

Chipsy z Karamboli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chipsy z cukinii

 Chipsy z cukinii Zobacz przepis

Chipsy z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chrupiące chipsy ze skórek bobu

 Chrupiące chipsy ze skórek bobu Zobacz przepis

Chrupiące chipsy ze skórek bobu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dodajesz ją do sałatek. Na zmarszczki działa jak żelazko »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Ciasto Mleczna Kanapka

Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...

Odsłon: 1832

30 min
10
>60 min
55

Polecane artykuły

Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3