Chcesz dożyć setki? Oto 6 produktów, które przedłużą twoje życie!

Długie i zdrowe życie jest chyba marzeniem każdego z nas. Ale w jaki sposób je zrealizować? Wiele osób sądzi, że nie mamy większego wpływu na to ile lat przeżyjemy, gdyż jest to zapisane w naszych genach. Nic bardziej mylnego! To co jemy może ustrzec nas przed wieloma chorobami, a tym samym przyczynić się do przedłużenia naszego życia.

Chcesz dożyć setki? Oto 6 produktów, które przedłużą twoje życie!
Fot.123rf

Z pewnością słyszeliście kiedyś o plemionach, których członkowie żyją zaskakująco długo, mimo iż nie mają dostępu do nowoczesnej medycyny. Jak to możliwe? Naukowcy starają się tłumaczyć ten fenomen, studiując uważnie ich dietę. Okazuje się, że zazwyczaj jest on bogata w wiele naturalnych składników. Wszystko wskazuje na to, że kluczem do długowieczności jest kilka zwykłych produktów, które uchronią nas przed wieloma chorobami i pozwolą w zdrowiu dożyć późnej starości.


1. Jagody

Reklama

Wiele objawów starzenia może zostać złagodzonych przez... jagody. Te niepozorne owoce skrywają w sobie wielką moc. Za sprawą przeciwutleniaczy doskonale wpływają na nasz wzrok, zapobiegając m.in. jaskrze i zaćmie. Ale to nie wszystko. Udowodniono, że skutecznie zmniejszają uszkodzenia mózgu spowodowane wylewem oraz niwelują ryzyko powstania nowotworów, hemoroidów i wrzodów żołądka. Ponieważ jagody mają dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy poleca się je zarówno w przypadku biegunek jak i zaparć.


Zobacz też: Na złe moce jagody, borówki, czernice...

z 6

Komentarze do artykułu (5)

destimo 23 lutego 2015
Ja zamierzam jeść jajecznicę w postaci żółtko surowe, białko usmażone. Zmieszana z gotowaną cebulą.... Czytaj całość »
Ja zamierzam jeść jajecznicę w postaci żółtko surowe, białko usmażone. Zmieszana z gotowaną cebulą. Namawiam do jedzenia żółtek na surowo. Są lekkostrawne, poza tym tylko w surowych żółtkach jest lecytyna, która pozwala na odpowiednią dystrybucję cholesterolu do tkanek naszego ciała. Czyli niezbędny do życia cholesterol (nasz mózg składa się w 60% z cholesterolu!, nie wiem czemu każą nam się go bać) trafia nie do naszych żył powodując miażdżycę, ale do naszego ciała, gdzie jest potrzebny. Surowe żółtka to lekarstwo na miażdżycę! Jak usmażymy żółtka, to usmażymy też dobroczynną lecytynę, a cholesterol będzie zalegał w żyłach. Poza tym w ugotowanym żółtku jest siarczek żelaza, trująca dla nas substancja (jak myślisz czemu masz gazy po jajach na twardo?). Im mniej obróbki termicznej tym lepiej. Im bardziej surowe jedzenie, tym korzystniej dla naszego ciała.
Kartynka 23 lutego 2015
Sekretem są antyoksydant, zawarte w większości owoców i warzyw. W jednych mniej w drugich więcej.Odpowiedzialne... Czytaj całość »
Sekretem są antyoksydant, zawarte w większości owoców i warzyw. W jednych mniej w drugich więcej.Odpowiedzialne są za zmniejszenie procesów starzenia.Warto przyjrzeć się taksyfolinie, która jest ich najsilniejszym przedstawicielem.
Ptasiek 23 lutego 2015
Niestety artykuł zawiera nie do końca precyzyjne informacje. Chodzi o jagody. Co takiego autor ma na myśli... Czytaj całość »
Niestety artykuł zawiera nie do końca precyzyjne informacje. Chodzi o jagody. Co takiego autor ma na myśli pisząc jagody ?? Ze zdjęcia wynika, że chodzi o...borówkę. Bardzo ważne jest w takim fachowym artykule odróżnianie takich pojęć. Jagodą jest m.in. agrest, arbuz, porzeczka a nawet pomidor. Jest nią także borówka, jednak samo pojęcie jagoda jest ogólne i odnosi się do owocu o mięsistej, niepękającej owocni, zbudowanej z zewnętrznego egzokarpu oraz zmięśniałego mezokarpu, wypełniającego całe wnętrze owocu.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej