Chcę zostać! Chcę pokazać, że potrafię!

Prawdziwy kuchenny maraton! Wyjątkowy chaos, mordercze tempo i nieustanne zwroty akcji towarzyszyły wczoraj kucharzom od pierwszej do ostatniej minuty.

Czwarty odcinek był nieprzewidywalny pod każdym względem i w każdym momencie. Nawet dwie osoby mogły opuścić program! Największe emocje towarzyszyły zmaganiom Agnieszki Buch. - Nie uważam się za złego kucharza! Chcę zostać i pokazać, że potrafię! - skomentowała surowe oceny jurorów. Po zaciętej dogrywce z programem pożegnała się Monika Bielik, 22 - letnia asystentka doradcy kulinarnego i szefa kuchni w jednej z warszawskich firm.

 

W głównej konkurencji na talerzach kucharzy miał znaleźć się kurczak. Każdy go jadł, prawie każdy przygotowywał. Dlatego kucharze aspirujący o tytuł TOP Chef mieli utrudnione zadanie! Wszystkie produkty w spiżarni były owinięte folią. Kucharze mogli je wybierać jedynie po kształcie! Jakie były ich komentarze po wejściu do spiżarni?

 

Agnieszka Buch: - Na kurczaka byliśmy przygotowani, na spiżarnię - nie!
Sebastian Olma: - Równie dobrze można było nam zawiązać oczy i do tej spiżarni wpuścić!
Magda Perszke: - Jak ślepiec! Szukanie po omacku!

 

To nie był jednak koniec utrudnień! - Moja strategia pękła. -To jest ostatni odcinek, w którym występuję! Pakuję się i jadę do domu, bo ja z tego nie potrafię nic zrobić! - Doszłam do wniosku, że lepiej nie dać nic niż kolejną porażkę ! - Znowu była d.pa! - Szef Amaro nie będzie zadowolony z mojego talerza... Tak wyglądały komentarze w trakcie kuchennej walki z kurczakiem.

 

Oceny jurorów nigdy jeszcze nie były tak surowe! Ewa Wachowicz podsunęła talerz Wojciechowi Amaro z prośbą - poszukaj kuraka! Maciej Nowak z niedowierzaniem zapytał Monikę: - Czy ty to wyjadłaś, idąc tutaj? A Robert Wojnarowski usłyszał od Nowaka: - Konsystencja płyty pilśniowej miękkiej. A Amaro dodał: - Użyłeś 150 technik, a smakuje tak, jak wygląda. Okazało się, że na talerzu Adriana znalazł się surowy kawałek kurczaka! - Zrobienie kurczaka przerasta twoje możliwości? - z sarkazmem zapytał Amaro. A wchodzącą do kuchni Agnieszkę ostro i gwałtownie zawrócił do szatni: - Gdzie ty idziesz? Do szatni! Przygotuj się do dogrywki! Nie ma o czym rozmawiać! Podsumowanie szefa Amaro było jeszcze gorsze. - Rozbiór kurczaka - żenada! Resztę porąbię, będzie najwyżej wywar. Co to w ogole jest- niemal krzyczał. - Przy kurczaku totalna wtopa! Nie wiecie nawet, o czym mówię!! Wynocha! - Proponuję, żeby rozważyć budkę z kurczakami z rożna. To też jest super biznes - dodał Maciej Nowak.


To nie był wstyd, to była hańba- przyznał Bartek. Joseph Seeletso tak podsumował Agnieszkę: - Ty byłaś zgubiona w akcji! Wstyd! Dziewczyna była bardzo zdenerwowana: - Muszę się uspokoić, inaczej dostanę palpitacji serca! Adrian usłyszał bardzo gorzkie słowa krytyki od Nowaka: - Gdybyś w swojej restauracji podał krwisty drób, to byś stracił wszystkich klientów! To jest absolutnie niedopuszczalne! Ptasia grypa! Wszyscy się tego boją! To jest niewytłumaczalne i absolutnie karygodne! Ewa Wachowicz nie była jeszcze tak surowa - z wyrzutem skomentowała danie Moniki: - Twój talerz był okropny! Pomijając kurczaka, który był najgorszy, jaki jadłam w życiu, to sałata pokrojona nożem? Brak słów!


W finałowym pojedynku czwartego odcinka zmierzyli się Agnieszka Buch, Adrian Feliks i Monika Bielik. Jednak zanim przystąpili do ostatniej rywalizacji szef Amaro skierował zaskakujące słowa do Moniki: - Ciebie informuję szczególnie, że jeśli nie będzie jakiejkolwiek poprawy - może się zdarzyć, ze dwie osoby pożegnają dzisiaj ten program. To co ostatnio reprezentujesz, nie nadaje się do tego programu! Ogromna presja czasu, wielki stres i o błąd nietrudno - Agnieszka wyciągnęła rozgrzaną patelnię z piekarnika i dotkliwie poparzyła rękę. Jednak w dogrywce pokazała na co ją stać! Była w wielkim szoku, bo dostała jednak pochwałę od szefa Amaro! - Twoja kaczka zapewniła ci bezpieczeństwo! Po tych słowach dziewczyna wyznała: - Pokazałam, że potrafię coś dobrego zrobić i że jednak, to gotowanie, to taka moja miłość!

 

Po bardzo emocjonującej dogrywce z programem pożegnała się trzecia kobieta - Monika Bielik, 22 - letnia asystentka doradcy kulinarnego i szefa kuchni Nestlé Polska w Warszawie. Do rywalizacji na noże stanęła z Agnieszką Buch, 23-letnią szefową sekcji Hotel i Restauracja The Ness House w Shaldon, w Wielkiej Brytanii, i Adrianem Feliksem, 33-letnim szefem kuchni Hotelu Kamienica w Opolu i Restauracji Papa Jack w Opolu i Kędzierzynie-Koźlu.

 

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0