Bożonarodzeniowe potrawy z kapustą

Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole.

Fot. 123RF/Picsel

Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw przenikają do soku, który także warto wykorzystać przygotowując wigilijne dania.

Czy kapusta jest ciężkostrawna?

Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym niemal zawsze podajemy ją w postnym, a więc znacznie zdrowszym, wydaniu.

Kwaszona czy kiszona: którą kapustę kupić?

W tym miejscu trzeba też podkreślić rozróżnienie na kapustę kiszoną i kwaszoną, gdyż wbrew powszechnemu mniemaniu to dwa różne produkty, mające odmienne walory i kulinarne zastosowania. Pomyłka może nas kosztować zepsuty obiad, dlatego warto zwrócić na to uwagę! Kapusta kiszona, posiadające te wszystkie dobroczynne właściwości, jest poddawana procesowi kiszenia, czyli inaczej fermentacji, przez co najmniej dwa tygodnie kiedy to uzyskuje oczekiwaną głębię smaku. Kiszenie nadaje kapuście żółty, lub czasem lekko szarawy kolor, pachnie delikatnie kwasem mlekowym i zmienia smak w trakcie leżakowania w beczce. Natomiast jej kwaszona wersja, to zwykła kapusta doprawiana jedynie cukrem i octem dla lekko kwaskowatego smaku. Nie zmienia koloru (jest nadal biała). Zawiera dużo mniej witamin - brak fermentacji to równocześnie brak dobroczynnych bakterii.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty?

Kapusta z grochem oraz kapusta z grzybami to obowiązkowe danie na większości świątecznych stołów. Jednak każdy, kto chociaż raz próbował przygotować je samodzielnie, wie iż zapach gotowanej kapusty może być naprawdę nieprzyjemny i utrzymywać się w domu przez bardzo długi czas. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście, że tak! Aby pozbyć się charakterystycznego zapachu gotowanej kapusty z naszego domu, wystarczy, że dodamy do niej kromkę czerstwego lub razowego chleba. Podobny efekt da również dodanie do garnka natki pietruszki, cytryny lub mleka.

Aby przygotować dobrą kapustę na świąteczny stół, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, których nasi użytkownicy mają pod dostatkiem. Oto kilka ich najciekawszych propozycji.

 

1. Kapusta z grochem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Świąteczna kapusta z grzybami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

3. Łazanki z kapustą

Fot. Aniolywkuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Rolada z kapustą

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Uszka z kapustą i grzybami

Fot. Beiot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pierogi z kapustą i ziemniakami

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Paszteciki z pieczarkami i kapustą

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Krokiety z kapustą i pieczarkami

Fot. drNowak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 123

>60 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 679

30 min
12
Desery Sernik na zimno " Jajko sadzone "

Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...

Odsłon: 103

60 min
4
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1