Bliny — kuchnia Kresów Wschodnich

Przepis na tę potrawę jest znany głównie na Ukrainie, Białorusi i w Rosji. Obecnie na stałe wpisał się na listę produktów regionalnych w województwie podlaskim i stanowi jeden z najbardziej znanych przysmaków Kresów Wschodnich. Jak przygotować go według oryginalnej receptury?

Fot. 123RF/Picsel

Bliny to symbol dostatku, obfitości i dobrobytu. Danie to często gościło na stołach podczas rodzinnych uroczystości tj.: święta, wesela, urodziny czy imieniny oraz stypy. Było podawane kobietom w stanie błogosławionym, osobom chorym, ubogim, a także wędrowcom.

Przepis na ten przysmak jest znany od setek lat. Odtwarzano go jeszcze w czasach pogańskich. Z biegiem lat na dobre wpisał się w menu prawosławnych Słowian i stał się obowiązkowym posiłkiem spożywanym podczas świąt zwanych Maselnicą. Wydarzenie religijne skrywające się pod tą nazwą stanowiło oficjalne pożegnanie zimy i rozpoczynało okres wielkiego postu poprzedzającego Wielkanoc. Spożywanie okrągłych placków miało przynieść szczęście i radość na najbliższy rok.

W dawnych czasach, bliny przed zbliżającymi się uroczystościami smażono w domach na kamiennej płycie lub wypiekano w glinianych piecach. Po latach zaczęto korzystać z żeliwnych naczyń. Obecnie są przygotowywanie z udziałem patelni, a po przepis na ten przysmak sięgamy o każdej porze roku, niezależnie od okazji.

 

Tradycyjny przepis na bliny

Bliny można zrobić na wiele różnych sposobów. W zależności od upodobań gospodyni i zaplecza dostępnych produktów, warto eksperymentować z ich składem i sposobem podania. Spośród wszystkich kombinacji możemy wyłonić dwa najbardziej popularne: w wersji rosyjskiej bazujące na mące gryczanej oraz w wersji rodzimej, przygotowane z udziałem ziemniaków i skrobi ziemniaczanej.

Każdy z dostępnych przepisów pozwala na zrobienie przepysznych, puszystych placuszków, wyglądem przypominających popularne naleśniki. Gotowe bliny można serwować w wersji wytrawnej z dodatkiem śmietany, kefiru lub w towarzystwie grzybowego sosu, a także na słodko z owocami, miodem, cukrem, twarożkiem, dżemem lub czekoladą. Występują zarówno w roli samodzielnego dania, jak i dodatku do mięs, ryb oraz serów.

Reklama

Jak przygotować bliny samodzielnie?

Bez względu na to, z jakiego przepisu skorzystacie, przyrządzenie tego dania nie powinno wam zająć dużo czasu. Większość produktów potrzebnych do zrobienia ciasta zapewne bez problemu odnajdziecie w swoich zapasach. Jeśli potrzebujecie inspiracji, zaczerpnijcie wiedzy od naszych utalentowanych użytkowników.

 

1. Bliny ziemniaczane

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bliny dyniowe według przepisu z 1917 roku

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem ojcowskim

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Bliny na drożdżach

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bliny orkiszowe

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Bliny z serkiem i wędzonym łososiem

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Bliny z kawiorem

Fot. Monika1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Bliny ziemniaczane z jogurtem, łososiem wędzonym i kawiorem

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 99

30 min
2
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 158

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3