Błędy, które popełniamy robiąc zupy

Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą.

Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji obiadowych, w tym i zup, bez których wielu osobom trudno wyobrazić sobie pełny posiłek. Specjaliści do spraw żywienia zachęcają nas, by tego typu posiłki jak najczęściej pojawiały się w naszym jadłospisie, gdyż jest to smaczny sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw.

Chociaż przygotowanie zupy nie jest specjalnie trudnym ani pracochłonnym zadaniem, warto unikać kilku powszechnych błędów, które czasem zdarzają się nawet profesjonalnym kucharzom.

1. Wykorzystywanie kostek i kupnych bulionów

Przygotowanie domowego bulionu, który mógłby stać się bazą do zupy, może wydawać się dosyć trudnym zadaniem. Jednak to tylko pozory, gdyż z tym zadaniem poradzi sobie nawet niezbyt doświadczona gospodyni. Dlatego nie warto rezygnować ze zdrowych, domowych bulionów na rzecz kupnych kostek rosołowych – znajdziecie w nich mnóstwo substancji, które mogą mieć bardzo zły wpływ na kondycję organizmu. Co więcej, taki dodatek sprawia, iż zupa zdecydowanie traci na smaku. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie większej ilości domowego bulionu, a następnie zamrożenie jego mniejszych porcji. W ten sposób przygotowanie dobrej zupy, zawsze zajmie wam zaledwie kilka chwil.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Chyba nie ma nic gorszego niż zaserwowanie bliskim zupy, która tak naprawdę jest rozgotowaną papką. I nie mamy tutaj na myśli kremów, a zupy, w których powinny pływać jędrne kawałki warzyw, ryż lub makaron. Należy bardzo uważać na to, kiedy dodajemy poszczególne składniki. Twarde warzywa, ryż i kasze mogą gotować się nieco dłużej, jednak np. makaron powinniśmy dodać dosłownie kilka minut przed końcem przygotowywania zupy. Unikajcie również zostawiania ryżu lub makaronu na dłuższy czas w płynie - wówczas zachowa się jak gąbka.

Pobierz aplikację smaker

W czasie przygotowywania zupy możemy zastosować kilka trików, które przyspieszą gotowanie, jednak warto pamiętać, że nie zawsze możemy pójść na łatwiznę. Zbyt duży pośpiech nie jest wskazany, gdyż wszystkie składniki muszą mieć trochę czasu, aby uwolnić swój smak. Najlepiej, jeśli pozwolicie zupie gotować się niespiesznie na niezbyt dużym ogniu. Gwarantujemy, że nie pożałujecie tej decyzji.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Jak już wcześniej wspominaliśmy, poszczególne składniki zup mogą mieć zupełnie różne czasy gotowania, co powinniśmy koniecznie brać pod uwagę w czasie przygotowywania zupy. Unikajmy wrzucania wszystkich produktów w tym samym czasie, gdyż w ten sposób możemy przygotować danie, w którym niektóre składniki będą ugotowane idealne, inne rozgotowane z kolei jeszcze inne pozostaną surowe.

Pobierz aplikację smaker

Czy słyszeliście o tym, że większość przypraw powinno dodawać się dopiero pod koniec gotowania? Warto stosować się do tej rady, gdyż w ten sposób unikniecie chociażby przesolenia zupy. Za wcześnie dodany pieprz lub zioła mogą również sprawić, że potrawa będzie bardzo gorzka. Wynika to z faktu, iż z czasem smaki zaczynają się koncentrować, stając się bardziej wyrazistymi. Pamiętajcie również, o umiarze - dodanie zbyt dużej ilości przypraw może być równie szkodliwe, co niedoprawienie potrawy.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Nie ma nic gorszego niż zupa pozbawiona smaku. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Otóż wiele osób nadmiernie rozcieńcza zupę, dodając do niej zdecydowanie za dużo wody, mleka lub śmietany. Niestety, bardzo często zdarza się również, iż w późniejszym etapie konsystencja potrawy jest ratowana np. mąką, co również negatywnie wpływa na jej smak.

Pobierz aplikację smaker

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 35944

60 min
44
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 269

30 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 322

>60 min
6

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4