Błędy, które popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

5. W czasie przygotowywania zup

Błędy, które popełniamy przy gotowaniu ziemniaków
Fot. 123RF/Picsel

W przypadku zup, bardzo często dodajemy do nich ziemniaki, aby je zagęścić. Dzieje się tak szczególnie w przypadku kremów, które są dokładnie miksowane i przecierane. A co jeśli zależy nam, aby w zupie pływały apetyczne kawałki ziemniaków? Wówczas należy pamiętać o doborze odpowiedniej odmiany, która zachowuje swój kształt w czasie gotowania i nie zawiera zbyt dużej ilości skrobi.

Warto również pamiętać, że kwas (pochodzący np. ze szczawiu lub kiszonej kapusty) znacznie spowalnia proces gotowania się ziemniaków. Jeśli nie macie ochoty na zupę z twardymi warzywami, pamiętajcie o dodaniu kwaśnych składników na samym końcu.


Jak przygotować dobrą zupę? Kliknij i sprawdź przepisy!

z 5

Komentarze do artykułu (2)

87654321ja 24 kwietnia 2017
Kto pisał te porady, Ania Lewandowska? Odmiany ziemniaków, no też ;) U nas są tylko białe i żółte... Porady... Czytaj całość »
Kto pisał te porady, Ania Lewandowska? Odmiany ziemniaków, no też ;) U nas są tylko białe i żółte... Porady funta kłaków niewarte. :P
pesto 28 kwietnia 2017
dokładnie, jak pytasz pani na straganie co to za odmiana ziemniaków to ci odpowiada "dobra, kochanie, bardzo... Czytaj całość »
dokładnie, jak pytasz pani na straganie co to za odmiana ziemniaków to ci odpowiada "dobra, kochanie, bardzo dobra" - i tyle wiesz :D