Błędy, które popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

2. W czasie pieczenia w całości

Błędy, które popełniamy przy gotowaniu ziemniaków
Fot. 123RF/Picsel

Perfekcyjne pieczone ziemniaki to delikatnie chrupiąca skórka oraz puszyste wnętrze. Ten efekt najłatwiej osiągnąć przy wykorzystaniu ziemniaków z odmiany Russet.

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie ziemniaków w piekarniku nie pozostawia miejsca na błędy, jednak także w tym wypadku łatwo o kulinarną wpadkę.

Co najważniejsze, nigdy nie powinniśmy zapominać o nakłuciu ziemniaków widelcem w kilku miejscach. Ułatwi to dystrybucję ciepła i sprawi, że równomiernie się upieką. Jeśli przygotowujecie duże ziemniaki, koniecznie zawińcie je w folię do pieczenia, gdyż tylko w ten sposób unikniecie spalenia skórki. W tym wypadku kluczowe znaczenie ma temperatura - nie może być zbyt wysoka, gdyż w ten sposób otrzymacie ziemniaki spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Około 200 stopni Celsjusza będzie wystarczające.


Jak przygotować pieczone ziemniaki? Kliknij i sprawdź przepisy!

z 5

Komentarze do artykułu (2)

87654321ja 24 kwietnia 2017
Kto pisał te porady, Ania Lewandowska? Odmiany ziemniaków, no też ;) U nas są tylko białe i żółte... Porady... Czytaj całość »
Kto pisał te porady, Ania Lewandowska? Odmiany ziemniaków, no też ;) U nas są tylko białe i żółte... Porady funta kłaków niewarte. :P
pesto 28 kwietnia 2017
dokładnie, jak pytasz pani na straganie co to za odmiana ziemniaków to ci odpowiada "dobra, kochanie, bardzo... Czytaj całość »
dokładnie, jak pytasz pani na straganie co to za odmiana ziemniaków to ci odpowiada "dobra, kochanie, bardzo dobra" - i tyle wiesz :D