Beztłuszczowa uczta dla podniebienia

Sama świadomość konieczności przejścia na dietę często wywołuje u nas nastrój przygnębienia. Nie wspominając o samym procesie odchudzania, w którym często towarzyszy nam uczucie głodu, zbytnia drażliwość oraz spadek kondycji psychicznej i fizycznej. W takich momentach aż chce się śpiewać za Marleyem "No, woman, no cry".

Fot. 123RF/Picsel

Dukan tworząc swoją dietę, doskonale zdawał sobie sprawę z minusów innych diet. Dlatego opracował takie wskazówki, aby osoba stosująca je, nie nadwyrężała motywacji i determinacji w chudnięciu i w miarę bezproblemowy sposób przebrnęła przez cztery fazy diety.

Cztery etapy Dukana

Dieta Dukana obejmuje czterech etapy, z których dwa pierwsze stanowią fazę chudnięcia, a pozostałe dwa utrwalają uzyskaną wagę i ją stabilizują. Zaleca się aby, przez cały czas trwania diety spożywać min. 1,5 litra płynów dziennie i pić je podczas trwania posiłku, powinno się do minimum ograniczyć spożycie soli oraz węglowodanów. Wszystkie produkty które są wyszczególnione w każdej fazie trwania diety można dowolnie ze sobą łączyć i jeść je w dowolnych ilościach poza małym wyjątkiem jaki stanowią otręby owsiane. Ich nie należy spożywać więcej niż 2 łyżki stołowe dziennie, w fazie I oraz w fazie II.

Etap 1 - faza uderzeniowa

Jest to okres od jednego do dziesięciu dni, w którym możemy żywić się niżej wymienionymi produktami, dowolnie je łącząc. Na tym etapie diety chudniemy a samo odżywianie się białkami daje rezultaty jak głodówka lub dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez niebezpieczeństw.

Produkty spożywane w pierwszej fazie

Cielęcina, konina, wołowina -wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek), jajka. Wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane, owoce morza , drób oprócz kaczki i bez skóry, chuda szynka, chude wędliny z indyka, kurczaka lub wieprzowe. Produkty nabiałowe bez dużej ilości tłuszczu; chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski, jogurty naturalne bez tłuszczu, serki homogenizowane .W drodze wyjątku Dukan dopuszcza produkty które mieszczą się w granicach 4-6% .Półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych, środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (w małych ilościach) i 2 łyżki otrąb owsianych na dobę.


Etap 2 - faza naprzemienna

Na tym etapie diety do naszego menu wprowadzamy kolejną porcję produktów, które pozwalają szybko dojść do upragnionej wagi. Czas trwania tej fazy uzależniony jest od ilości kilogramów, które chcemy zrzucić. Faza naprzemienna składa się z dwóch stosowanych naprzemiennie kuracji: diety czysto proteinowej i diety opartej na proteinach łączonych z warzywami. Tak jak w poprzedniej fazie Dukan nie wprowadza żadnych ograniczeń co do ilości, godzin spożywania i sposobów łączenia produktów.

W tej fazie możemy skorzystać z jednego z trzech cyklów łączenia warzyw z białkami;

- 5/5 czyli 5 dni czystych protein jak w fazie I i 5 dni protein z warzywami z Fazy II
- 3/3 i 1/1 ten ostatni cykl wg Dukana daje podobne rezultaty co rytm 5/5 i jest najbardziej polecany.

Istnieją jeszcze dwa warianty rytmu fazy II:

-2 dni protein (P), 5 dni protein z warzywami (PW), taki rytm polecany jest osobom słabym, wrażliwym, w zaawansowanym wieku lub wszystkim, którzy mają niewiele kilogramów do zrzucenia. Mogą z niego korzystać także osoby które nie chcą w szybkim czasie zgubić dużej ilości kilogramów.

Ostatni cykl zaproponowany przez Dukana to 2 dni protein (P), 5 dni zwyczajnego odżywiania - kuracja dedykowana jest kobietom cierpiącym na cellulit, często bardzo szczupłym w górnych partiach ciała, ale obdarzonych masywna dolna częścią ciała; biodrami i udami.

Produkty spożywane w fazie drugiej

Pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler, fenkuły, wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, dodatkowo boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Zabrania się warzyw zawierających skrobię: kartofli, ryżu, kukurydzy, grochu, zielonego groszku i grochu łuskanego.

 

10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!

10 szokujących faktów o jedzeniu


Dowiedz się więcej o diecie Dukana! Przeczytaj relacje z czatu ze specjalistą.

Zobacz temat specjalny o diecie Dukana!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 67

60 min
3
60 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4