Bake Off: przepis na naked cake Krzysztofa Ilnickiego

Obłędnie smaczny tort, który był prawdziwym wyzwaniem dla uczestników show. Zobacz, jak go zrobić.

Krem czekoladowy:

  • 8 g żelatyny
  • 40 g wody
  • 64 g żółtka
  • 48 g cukru drobnego
  • 450 g mleka UHT 3,2%
  • 320 g czekolady 70%

 

Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. Przygotować krem angielski (wymieszać żółtka z cukrem, zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając.

Mieszać, podgrzewając, aż lekko zgęstnieje (około 85oC). NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!!! Połączyć z czekoladą, dodać żelatynę. Zblendować, jeśli jest to konieczne. Wylać na kamienną płytę. Schłodzić do 23oC, stale mieszając metalową szpachelką. Zgarnąć na płytką blachę. Schłodzić przez co najmniej 90 min. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.

Babka czekoladowa:

 

  • 140 g czekolady 70%
  • 124 g masła
  • 92 g żółtka
  • 140 g cukru drobnego
  • 68 g mąki pszennej 450
  • 52 g mąki migdałowej
  • 140 g białka
  • 16 g cukru drobnego
  • szczypta soli

 

Przygotować formy: natłuścić i obsypać mąką, na dnie wyciąć papier do pieczenia. Masło z czekoladą rozpuścić do temperatury 40oC. Wymieszać ręcznie (nie ubijać) żółtka ze 140 g cukru. Dodać do miksu czekolady z masłem, wymieszać do połączenia. Otrzymaną masę połączyć z mąką pszenną i migdałową.

Dodać bezę francuską ubitą z solą (ubić 140 g białka z 16 g cukru i z solą).

UWAGA: należy szybko połączyć wszystkie elementy babki czekoladowej. Przed dodaniem do czekolady masy z żółtkami należy upewnić się, że beza jest już gotowa. Nie wolno dopuścić do wychłodzenia czekolady.

Piec w 160oC. Wystudzić (zamrażarka szokowa, zamrażalnik). Przeciąć na 3 części.

Syrop:

  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 40 g nalewki z owoców leśnych

 

Wykonać syrop z wody i cukru. Gdy ostygnie, dodać nalewkę. Nasączyć blaty babki.

Konfitura błyskawiczna:

 

  • 100 g czarnego bzu mrożonego
  • 100 g czarnej porzeczki mrożonej
  • 1 laska wanilii
  • 20 g cukru drobnego
  • 2 g pektyny NH
  • 40 g grappy z owoców leśnych
  • pistacje
  • owoce leśne

 

Rozgrzać rondel. Wrzucić owoce i wanilię. Zasypać cukrem zmieszanym z pektyną. Gotować do pożądanej konsystencji. Gdy przestygnie, dodać grappę.

Montaż:

Na pierwszy blat wyszprycować krem w okręgach. W przerwach między kremem wyłożyć konfiturę. Powtórzyć na drugiej warstwie ciasta. Na ostatnim blacie, na szczycie wyszprycować ślimaka z kremu, pokrywając całą powierzchnię.

Użyć drobno posiekanych zielonych pistacji i świeżych owoców leśnych do dekoracji.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 103

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1