Bake off: Przepis na bułeczki z tradycją Agaty

W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą.

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki 550
  • 280ml ciepłego mleka
  • 8g suchych drożdży
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru

Konfitura z pomarańczy:

  • 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych
  • dwie garście malin
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu mielonego
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki cukru do smaku
  • 10g pektyny

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, połowę masła, jajko, cukier i szczyptę soli. Mieszamy ciasto powoli dolewając ciepłe mleko i dodając częściami pozostałe masło. Wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Pomarańcze sparzamy i ściemy skórkę na tarce. Obieramy je i filetujemy. Skórkę, miąższ i sok wlewamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, maliny, cukier. Pod koniec dodajemy pektynę. Podgrzewamy około 15 minut co jakiś czas mieszając, do zredukowania soku i wyraźnego zgęstnienia masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Należy pamiętać, że konfitury na pektynie żelują po ostygnięciu masy. Jeśli macie więcej czasu, możecie przygotować konfiturę bez pektyny. Należy wtedy gotować ją tak długo aż sama zacznie gęstnieć.

Piekarnik nastawiamy na 180C. Ciasto dzielimy na 12-15 kawałków - można ważyć poszczególne kawałki na wadze. Każda bułeczka powinna mieć około 50g. Okrągłą formę do pieczenia 28-30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki formujemy w kulki i rozpłaszczamy na dłoni nakładając na każdą około pół łyżki konfitury, zlepiamy. Układamy w formie okrąg.

Składniki na kruszonkę przecieramy przez palce do powstania grudek. Posypujemy nią bułeczki wcześniej posmarowane rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy 25-30min w 180C, do złotego koloru.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 56

15 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 127

30 min
6
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 131

30 min
4
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 7493

>60 min
23
30 min
2
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 195

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2