Amerykańskie barbecue i meksykańskie fajitas – grillujemy dookoła świata

Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii.

Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo zagranicznych inspiracji i całą garść ciekawostek na temat tego, w jaki sposób grilluje się na świecie. Jeśli uważamy się za fanów grillowania, jest kilka rzeczy, o których powinniśmy wiedzieć. Pieczenie na ruszcie było nieobce człowiekowi od wieków. W tej ‘'sztuce" wyspecjalizowali się zwłaszcza Indianie amerykańscy, którzy konstruowali gliniane paleniska. To z ich języka pochodzi słowo barbecue oznaczające kratę. W Europie przyjęła się nazwa „grill" od francuskiego i angielskiego słowa grille, czyli krata.

Grill w znanej nam dziś formie powstał w latach 50. XX wieku w Ameryce. Podobno twórca został zainspirowany... pływającą boją. Przeciął ją na pół w poziomie, dospawał do niej trzy pręty podtrzymujące konstrukcję, dołożył ruszt, a całość nakrył górną połową boi. Ot i tak powstał pierwszy grill. Ponoć swój udział w rozwoju grilla miał nawet współpracownik Henry'ego Forda, który postanowił wykorzystać w procesie opiekania drobne kawałki węgla drzewnego - odpady z produkcji sławnego modelu forda „T".

 

W Ameryce nie tylko Indianie, ale również hodowcy bydła opiekali mięso na ruszcie. Stąd Amerykanie doszli do perfekcji w przygotowywaniu mięsa wołowego. Symbolem amerykańskiego grillowania są żeberka w sosie barbecue oraz łopatka wieprzowa z grilla.

 

Ponadto wielkim rarytasem i kwintesencją amerykańskiego stylu jest opiekana na ruszcie kolba kukurydzy, doprawiona solą, cukrem, podlana odrobiną wody i zawinięta w folię aluminiową. Taką zgrillowaną kukurydzę Amerykanie zazwyczaj podają z masłem.

Wykonane z indyka, ze względu na swoją formę, będą stanowiły miłą odmianę od typowych grillowych dań.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe


Składniki:

  • 500 g piersi z indyka,
  • 4 łyżki sosu Samba Hellmann's,
  • 2 łyżki przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 biała cebula,
  • garść pestek słonecznika,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 bułki do burgerów,
  • 4 plastry sera cheddar,
  • 2 łyżki oleju,
  • garni: pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, kiełki słonecznika

 

 

Przygotowanie:
1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, boczek również. Oba składniki przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
2. Mięso z indyka zmiel w maszynce, dodaj przyprawę Knorr, uprażone pestki, boczek z cebulą i posiekaną natkę.
3. Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie burgery i grilluj je przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przewróć kotlety, a przed końcem pieczenia ułóż na nich po plastrze sera.
4. Przekrój bułki na połówki i każdą z nich posmaruj sosem Samba Hellmann's.
5. Na każdą bułkę nałóż burgera i resztę dodatków. Wierzch przykryj bułką, zepnij burgera szpadką lub wykałaczką i serwuj.

 

Aby posmakować amerykańskiego stylu, można w domowych warunkach przygotować naprawdę różnorodne potrawy. Dobrym pomysłem będą Ostre szaszłyki z warzywami i wołowiną. Aby mięso było idealnie doprawione i cechowało się doskonałym aromatem, warto zamarynować je. Wyjątkową marynatę stworzymy, dodając do niej przyprawy do grillowych da, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy, olej, czosnek, natkę pietruszki oraz pieprz.

 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe


Składniki:

  • 300 g rostbefu,
  • 8 łyżek sosu Stek Hellmann's,
  • 1 łyżeczka przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • po 1 papryce żółtej i zielonej,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 drewniane patyki na szaszłyki.

 

 

Przygotowanie:
1. Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2x2 cm.
2. 4 łyżki sosu Steak Hellman's połącz z przyprawą Knorr, syropem klonowym, musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw pieprzem. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.
3. Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.
4. Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z sosem Steak Hellmann's.
5. Jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.

 

 

  • Przyrządzamy je bez przykrycia, by nie powstała para. Temperatura sprawia, że powierzchnia mięsa zasklepia się i ogranicza utratę soków mięsnych.
  • Aby steki nie kurczyły się podczas grillowania, warto ponacinać je na brzegach.
  • Nie nakłuwajmy steków widelcem, bo to naraża je na utratę soków.
  • Stek przewracamy na drugą stronę, gdy widzimy na jego powierzchni fakturę przypominająca kratę; idealnie byłoby przekręcać go tylko dwukrotnie.
  • Stopień wysmażenia możemy regulować za pomocą specjalnego termometru, natomiast standardem jest, że stek z polędwicy o grubości 3 cm grillujemy po 4 minuty z każdej strony.

 

To placki tortilli, które są wypełnione pysznym mięsem z wołowiny, pokrojonym w cienkie paski, skąpanym w przyprawach, takich jak chilli, czosnek, kolendra i skropionym sokiem z limonki. Oprócz mięsa wewnątrz placka znajdują się grillowane warzywa oraz smakowity sos. Odnośnie sosu - to niezbędny dodatek dań grillowych, dlatego warto wyposażyć się w kilka smaków w sezonie. Doskonały komplet stanowią Sosy grillowe Hellmann's występujące w 5 wariantach smakowych, m.in. Sos czosnkowy i Sos Chilli.
Mięso wołowe w fajitas możemy z powodzeniem zastąpić mięsem drobiowym i przygotować Wrapy z kurczakiem. Placki tortilli, które stanowią bazę dla wrapów, doskonale zachowają się rozgrzane przez kilkadziesiąt sekund na grillu, posmarowane sosem, np. idealnie pasującym do charakteru dania Sosem Samba Hellmann's, posypane zieleniną i wyłożone sałatą - gotowe na przyjęcie mięsa.

Grecja, Włochy czy Hiszpania to kraje, w których równie często jak w Polsce kiełbasę i boczek, grilluje się owoce morza i warzywa. Produkty te są w rejonie śródziemnomorskim łatwo dostępne, dlatego też tanie. Aby przenieść spotkanie z przyjaciółmi nad ciepłe morze, przygotujmy Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami. Aby patyczki nie paliły się na grillu, warto namoczyć je wcześniej w wodzie.

 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 25 minut
Trudność: łatwe

 

Składniki:

  • 24 krewetki,
  • 4 łyżki Ketchupu Pikantnego Hellmann's,
  • 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr,
  • 300 g ananasa - świeżego lub z puszki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 średnie pomidory,
  • 2 łyżki kaparów w zalewie,
  • 1 czerwona cebula,
  • ząbek posiekanego czosnku,
  • pęczek drobno posiekanej kolendry,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz. Ją oraz pomidory pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, odsączone kapary. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.
2. Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3x3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, potraktuj przyprawą Knorr, 2 łyżkami ketchupu oraz 2 łyżkami oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na szpadki.
3. Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.
4. By drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.

 

Pytacie, jakie inne narodowości lubią grillować tak bardzo jak Polacy? Do tej grupy na pewno należy zaliczyć Niemców z ich kiełbaskami, m.in. kiełbasą białą. Charakterystycznym dodatkiem do potrawy z grilla w Niemczech jest sałatka ziemniaczana. Jak ją przyrządzić? Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy. Dodajemy pokrojone w kostkę korniszony, przyprawiamy solą i pieprzem i całość łączymy majonezem.

Robi się coraz bardziej egzotycznie - przenosimy się do kuchni tajskiej. Tutaj mięso grillowe nie może obyć się bez dodatku mleczka kokosowego oraz sosu sojowego. Najpopularniejszym mięsem na grilla w Tajlandii są kurze polędwiczki przyprawione m.in. chilli, kolendrą, czosnkiem i kurkumą. Ponadto wśród Tajów bardzo popularne jest pieczenie mięsa bezpośrednio w rozgrzanych węglach, przy czym mięso, ryby czy warzywa zawija się w kilka warstw liścia bananowca. W realiach polskich, gdy brak liścia bananowca, jego rolę może spełnić... pergamin.

A oto kilka tricków grillowych dla miłośników owoców, zwłaszcza tych egzotycznych. Owoce to nie tylko pomysł na deser, ale również doskonały dodatek do mięs i ryb:

 

  • kurczaka najlepiej łączyć z melonem;
  • grillowany łosoś lub wołowina idą w parze z ananasem;
  • mango i papaja to wymarzony dodatek dla wieprzowych żeberek lub steka z tuńczyka;
  • ser camembert i oscypek podawajmy z połówkami brzoskwiń lub wędzonymi truskawkami.

 

źródło: materiały prasowe Knorr

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0