9 powodów, dla których powinniśmy jeść nasiona chia

Za sprawą wszechobecnej mody na superfoods, do naszych sklepów trafiło wiele nieco egzotycznych produktów, które zaliczamy do tej grupy. Jednym z nich są nasiona chia. Co powinniśmy o nich wiedzieć? W jaki sposób wykorzystywać je w kuchni?

Fot. 123RF

Superżywność ma uczynić nas superzdrowymi. Do tej kategorii produktów zaliczamy owoce i warzywa, które zawierają w sobie niezwykle dużo różnego rodzaju substancji odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. W tym gronie znajdzie się zarówno swojski czosnek, jak i nieco bardziej egzotyczne jagody goji, spirulina, czy też właśnie nasiona chia. Te ostatnie powinny was szczególnie zainteresować, gdyż doskonale smakują, pięknie wyglądają i są zaskakująco zdrowe. Jeśli wciąż nie jesteście przekonani czy warto włączyć je do swojej diety, oto 9 powodów, które rozwieją wasze wątpliwości.

1. Nasiona chia są bogatym źródłem przeciwutleniaczy

Każdy, kto chce jak najdłużej zachować zdrowie i dobrą kondycję, powinien zadbać o to, by w jego diecie znalazło się jak najwięcej przeciwutleniaczy. Dzięki nim powstrzymujemy wytwarzanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za mutacje komórek oraz szybsze starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze zawarte w nasionach chia mogą uchronić nas także przed różnego rodzaju infekcjami, zapaleniami oraz groźnymi chorobami.

2. Nasiona chia stanowią doskonałe źródło błonnika

Błonnik to niezwykle istotny element naszej diety. Powinny pamiętać o nim przede wszystkim osoby odchudzające się oraz sportowcy. Dzięki błonnikowi nasz układ trawienny działa zdecydowanie szybciej i sprawniej. Co więcej, substancja ta odpowiada za przedłużenie uczucia sytości, dzięki czemu możemy uniknąć podjadania między posiłkami. Warto zapamiętać, że aż 40% nasion chia to właśnie błonnik, co czyni je jednym z najlepszych, naturalnych źródeł tej substancji.

3. Nasiona chia to prawdziwa bomba witaminowa

W nasionach chia znajdziemy moc substancji odżywczych, które doskonale wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ich lista jest niezwykle długa, a otwierają ją witaminy z grupy B, w tym niacyna, ryboflawina i tiamina, odpowiadające m.in. za poprawne funkcjonowanie sytemu nerwowego oraz ograniczanie wpływu toksyn na nasz organizm. Ponadto, w nasionach chia znajdziemy witaminę A, C i E oraz liczne pierwiastki, w tym magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz cynk.

4. Nasiona chia pomogą twoim kościom

W 100 gramach nasion chia znajdziemy dwa razy więcej wapnia niż w szklance mleka. Wbrew powszechnemu mniemaniu, spożywanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka nie jest dla nas istotne tylko w okresie dorastania. Dzięki niemu nasze kości będą mocne i mniej podatne na złamania. Wprowadzenie do diety niepozornych ziarenek chia, pozwoli nam zapewnić sobie stałe źródło wapnia. Ponadto, będziemy dostarczać do naszego organizmu także sporą dawkę fosforu, który również odpowiada za mocne zęby i kości.

5. Nasiona chia pomogą ci schudnąć

Wszystkie osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami, powinny zaprzyjaźnić się z nasionami chia, gdyż mogą one znacząco ułatwić nam tę walkę. Wszystko to za sprawą zawartego w nich błonnika, który pęcznieje w naszym żołądku, podtrzymując na długo uczucie sytości. Dodatkowo, błonnik poprawia perystaltykę jelit i przyśpiesza nasz metabolizm, co również może mieć bardzo duże znaczenie podczas odchudzania. Warto również wiedzieć, że nasiona chia zawierają w sobie łatwo przyswajalne białka, które mogą przyczynić się do zmniejszenia apetytu, a tym samym ograniczenia liczby spożywanych kalorii.

6. Nasiona chia są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3

Jak pewnie dobrze wiecie, nie każdy tłuszcz musi być naszym wrogiem. Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, zawierają w sobie bardzo dużo zdrowego tłuszczu, pod postacią kwasów tłuszczowych Omega-3. Stanowią one aż 63% masy nasion chia, co czyni je jednym z najlepszych, znanych nam źródeł tej substancji. Kwasy tłuszczowe wpływają bardzo pozytywnie na pracę nasze organizmu - stymulują pracę mózgu, wzroku oraz dbają o dobrą kondycję naszego serca. O Omega-3 powinny pamiętać przede wszystkim kobiety w ciąży, gdyż kwasy te zapewniają prawidłowy rozwój płodu.

7. Nasiona chia zmniejszają ryzyko nowotworów

Przeciwutleniacze zawarte w nasionach chia mogą również uchronić nas przed nowotworami. Zapobiegają one mutacjom komórkowym, a tym samym powstawaniu niektórych typów raka. Działanie antynowotworowe posiadają także kwasy omega-3, cynk i błonnik, które również znajdziemy w tych niepozornych ziarenkach. Naukowcy udowodnili, iż substancje zawarte w nasionach chia, szczególnie zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi.

8. Nasiona chia poprawiają pamięć

Mamy również doskonałą wiadomość dla osób, chcących poprawić swoją pamięć i koncentrację. Nasiona chia pomogą nam uporać się z tym problemem, gdyż zawarte w nich substancje odżywcze wspomagają pracę naszego mózgu i ułatwiają skupianie się. Codzienna porcja chia przyda się szczególnie studentom, uczniom oraz osobom pracującym umysłowo. Badacze udowodnili również, iż kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach chia, mogą łagodzić objawy choroby Alzheimera oraz demencji u osób starszych.

9. Nasiona chia pomagają diabetykom

Pod koniec 2009 roku, brytyjscy naukowcy ogłosili światu wyniki wieloletnich badań nad wpływem nasion chia na diabetyków. Chociaż nie rozwiązują one wszystkich problemów chorych, to pozwalają im optymistycznie spoglądać w przyszłość. Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, iż nasiona chia wpływają na znormalizowanie oporności na insulinę oraz pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

 

Zobacz przepisy, które pomogą ci wprowadzić nasiona chia do diety. Kliknij w wybrane zdjęcie!

Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!!Deser z mango ,chia i bitą śmietanąNaleśniki serowo bananowe z sosem pomelo i chiachłodnik rzodkiewkowy z grzankamiwaniliowy koktajl jaglano-sojowykorzenna sałatka z makaronu i owoców

 

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 385

30 min
10
15 min
6
30 min
18

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4