6 pomysłów na szybkie potrawy z makaronu

Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron.

Co zrobić z makaronu? | Fot.123RF/Picsel

Fot. 123RF/Picsel

Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest. Dobrze ugotowany makaron, podany ze zdrowym, lekkim sosem, w żaden sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce. Mało tego! Dzięki niemu, możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi; potas, fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz mangan. Ponadto, makaron jest źródłem witamin B1 i B3 - odpowiedzialnych za poprawę pamięci i wspomaganie układu nerwowego - a także witaminy PP, która poprawia metabolizm oraz stan włosów i paznokci.

Aby przygotowane przez nas danie miało jeszcze mniej kalorii, możemy wykorzystać w nim makaron razowy lub ryżowy. Powinniśmy również zrezygnować z sosów tworzonych na bazie masła lub śmietany. Smaczną alternatywą dla nich będzie prosty sos pomidorowy, pesto lub świeże warzywa.

Chcąc ugotować zdrowy i smaczny makaron, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. 100 gram makaronu powinniśmy gotować w litrze wody - w tym celu najlepiej jest wykorzystać duży, szeroki garnek. Do wody nie dodajemy oliwy - nie wpływa to znacząco na smak dania, ani nie zapobiega sklejaniu się makaronu, może za to utrudnić wchłanianie się sosu.

Makaron wrzucamy tylko i wyłącznie do wrzącej i osolonej wody. Czas jaki jest potrzebny na jego ugotowanie zależy od rodzaju pasty. Świeży makaron gotujemy zaledwie 3-4 minuty, natomiast ten suszony, od 8 do 12 minut. Nieco więcej czasu potrzebuje makaron z pełnego ziarna.

Po odcedzeniu nie powinniśmy przelewać makaronu zimną wodą. W ten sposób spłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie z niego spływać. Jedynym wyjątkiem jest przeznaczenie makaronu na sałatkę - wówczas możemy przelać go wodą.

Makaron powinniśmy odcedzać kiedy jest al dente, czyli lekko twardy. Jeżeli ma być jeszcze podgrzewany na patelni z sosem, powinniśmy to zrobić chwilę wcześniej. Pamiętajmy również, aby nie przesadzić z ilością sosu - makaron powinien być nim tylko lekko pokryty, nie może w nim pływać.

Jeśli chcecie przygotować szybki obiad, makaron będzie doskonałym rozwiązaniem. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

1. Pizza makaronowa

Pizza makaronowa

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie domowej pizzy może być bardzo pracochłonne. W końcu nie zawsze mamy czas, aby zagniatać ciasto i czekać aż wyrośnie. Wówczas warto sięgnąć po ten przepis. Wykorzystanie makaronu, znacząco skraca czas przygotowania, a efekt jest równie smaczny, co w przypadku tradycyjnej pizzy.

2. Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miłośnicy krewetek powinni zapamiętać ten przepis. Wystarczy zaledwie kilka składników, by w krótkim czasie przygotować obiad, który zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

3. Pomidorowe spaghetti bez mięsa

Pomidorowe spaghetti bez mięsa

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory sądziliście, że dania wegetariańskie nie są sycące, nasza użytkowniczka udowodni wam, że jest inaczej. Szybki i tani przepis, który powinien znać każdy.

4. Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Taka sałatka doskonale sprawdzi się jako obiad do pracy. Możecie również ją przygotować, gdy odwiedzą was niezapowiedziani goście. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby zaskoczyć bliskich pysznym posiłkiem.

5. Makaron z łososiem i groszkiem

Makaron z łososiem i groszkiem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Łosoś i groszek to doskonały duet. W przypadku tego przepisu, świetnie sprawdzi się zarówno łosoś świeży, jak i wędzony. Możecie również eksperymentować z różnymi rodzajami ryb. Efekt z pewnością pozytywnie was zaskoczy.

6. Zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy macie naprawdę mało czasu na przygotowanie obiadu, zapiekanka zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Wystarczy wymieszać ulubione składniki, a resztę pracy wykona za was piekarnik.

Zobacz też: Jak ugotować dobry rosół? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Polędwica po królewsku

Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...

Odsłon: 379

60 min
1
Dania główne Kotlety diakona

Kotlety diakona to proste i szybkie danie, które praktycznie robi się samo! N...

Odsłon: 867

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4