5 przepisów dla miłośników oryginalnych smaków

Tradycyjnie czy nowocześnie? A może wcale nie musisz wybierać? Oto kilka wyśmienitych przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom.

Strogonow z aromatem Żubrówki

600 g wołowiny (np. rostbef lub krzyżowa)
400 ml bulionu wołowego
300 g pieczarek
100 ml Żubrówki Białej z nutą jałowca
4 ogórki kiszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka musztardy rosyjskiej Kamis
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
1 duża cebula
Sól, pieprz
Olej do smażenia

 

Wołowinę pokrój w cienkie, paski średniej długości. Na patelni rozgrzej dobrze olej, a następnie partiami podsmażaj na niej mięso, aby się równo zrumieniło. Mięso przełóż do miseczki.
Na patelni, na której wcześniej smażyła się wołowina, podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zrumieni i zmięknie, dodaj do niej przygotowane wcześniej mięso.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz oba rodzaje papryki. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez około pół minuty. Następnie wlej na patelnię Żubrówkę i poczekaj aż większość alkoholu odparuje. Po tym czasie dodaj bulion i musztardę. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem do momentu aż mięso zmięknie (około 20 minut).
W międzyczasie na osobnej patelni podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Następnie przełóż nie do gotującego się mięsa.
Ogórki pokrój na cienkie półplasterki i także dodaj do mięsa.
Śmietanę wymieszaj z chochelką ciepłego bulionu, a następnie stopniowo dodawaj na patelnię z wołowiną. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanego w ten sposób strogonowa podawaj na ciepło np. z dodatkiem świeżego pieczywa.

 

 

  • 1 kg wydrylowanych wiśni mrożonych Hortex
  • 100 ml Żubrówki Bison Grass Dzika Czereśnia
  • Skórka z połowy cytryny
  • 400 g cukru

Rozmrożone wiśnie zasyp cukrem i poczekaj około 3 godzin, aż puszczą sok. Następnie przesyp je do dużego garnka i zacznij smażyć na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Po 50 minutach owoce powinny się wstępnie rozpaść. Wówczas możesz odstawić owoce do całkowitego wystudzenia, co powinno zająć minimum kilka godzin (najlepiej całą noc)
Następnego dnia ponownie rozpocznij smażenie konfitury z dodatkiem skórki startej z cytryny. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 40-50 minut. Możesz sprawdzić, czy konsystencja dżemu ci odpowiada, wkładając do zamrażarki spodek z niewielką ilością owoców - po kilku minutach możesz przekonać się, jak gęsta będzie konfitura. Jeśli będzie zbyt rzadka, smaż kolejnych kilkanaście minut, do momentu uzyskania zadowalających efektów.
Pod koniec gotowania dodaj do owoców Żubrówkę. Po około 5 minutach zdejmij garnek z ognia. Gorącą konfiturę przelej do słoiczków, dokładnie zakręć i zapasteryzuj.

  • 1 kg ziemniaków
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 500 g leśnych grzybów
  • 50 ml Żubrówki Bison Grass
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • Pieprz czarny Knorr
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • Olej do smażenia

Ziemniaki ugotuj, a następnie przepuść je przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Dodaj do nich mąkę oraz jajka i zagnieć elastyczne, jednolite ciasto, które łatwo będzie odklejać się od rąk. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej mąki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż do momentu aż zmięknie i się mocno zrumieni.
Następnie dodaj do niej oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Całość obficie dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilkanaście minut, do momentu aż grzyby się zrumienią, a większość płynu z patelni odparuje.
Na patelnię wlej Żubrówkę Bison Grass. Dokładnie wymieszaj, zeskrobując z patelni wszystkie kawałki, które do niej przywarły. Poczekaj aż alkohol wyparuje, a następnie dodaj bułkę tartą i drobno posiekaną pietruszkę.
Na dłoni rozpłaszcz porcję ciasta ziemniaczanego, a następnie wyłóż na niego kilka łyżeczek grzybów. Następnie, zagnieć kulkę, tak aby cały farsz dokładnie ukrył się w środku. Ponownie rozpłaszcz, formując farszynkę. Powtarzaj czynności do momentu wykorzystania wszystkich składników.
Farszynki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawaj na ciepło.

  • 3 polędwiczki wieprzowe Sokołów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 100 ml soku z aronii
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 80 ml Żubrówki Liście Klonu
  • Sól, pieprz
  • Łyżeczka listków tymianku

Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, a następnie obsmaż na niej polędwiczki, tak aby z każdej strony się zarumieniły.
Mięso przełóż na talerz, a na patelni zeszklij posiekaną bardzo drobno cebulę. Ponownie włóż polędwiczki na patelnię, dodaj wszystkie płyny: Żubrówkę, sok z aronii oraz bulion. Przykryj patelnię pokrywką i duś mięso przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z sosu i odłóż je w ciepłe miejsce.
Do płynu pozostałego na patelni dodaj liście tymianku. Zwiększ ogień i zredukuj sos mniej więcej o połowę. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłego płynu. Dopiero wówczas wlej ją na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pierzem i gotuj jeszcze przez około minutę.
Mięso podawaj polane sosem z ziemniakami i ulubioną surówką.

(4 porcje)

  • 200 ml Żubrówki Bison Grass
  • 150 g niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego
  • 100 ml wody przefiltrowanej przez filtr Aquaphor
  • Szczypta chilli
  • Kruszony lód

Dżem brzoskwiniowy zmiksuj z dodatkiem przefiltrowanej wody na gładką masę. Tak powstałe puree przelej do shakera raz Żubrówką oraz szczyptą chilli. Shaker dopełnij kruszonym lodem. Całość dokładnie wstrząśnij i przelej przez do schłodzonych szklanek. Dodaj kilka kostek lodu i natychmiast podawaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 148

60 min
5
Napoje Kompot z rabarbaru

Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...

Odsłon: 165

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3