3 obiady na studencką kieszeń

Studenckie życie głównie kojarzy się z oszczędnym trybem życia. Często odbija się to na jakości jedzenia. Tymczasem pyszne jedzenie nie musi być drogie i czasochłonne. Na co zatem może sobie pozwolić osoba ze studenckim budżetem?

Pierwsze samodzielne kroki nigdy nie są łatwe. Mieszkając w akademiku czy na stancji, student niejednokrotnie musi zatroszczyć się o zawartość lodówki. Nie raz przygotowanie smacznego posiłku większości kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni i wysokim rachunkiem. To właśnie jedne z najczęstszych powodów rezygnacji z samodzielnego gotowania. Jednak nikt nie musi być skazany na taki scenariusz. Istnieje wiele przepisów na nieskomplikowane dania z których przygotowaniem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Zatem co jeść, by było smacznie i tanio? Podpowiadamy.

Błyskawiczna pizza z chlebków pita

Składniki:

  • chlebek pita
  • 100 g sera żółtego
  • 100g mozzarelli
  • 8 plasterków szynki z indyka marki Konspol
  • suszone pomidory
  • oregano

Składniki na sos:

  • 300 g pomidorów z bazylią z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, smarujemy chlebek sosem pomidorowym. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na nim rozkładamy chlebek. Układamy plasterki szynki z indyka marki Konspol, posypujemy startym serem, mozzarellą, układamy suszone pomidory i oregano. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Pozostały sos zostawiamy, by maczać w nim upieczoną pizzę.

Parówki w cieście

Składniki:

  • 5 parówek Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Parówki Hot dog z kurczaka marki Konspol obieramy z osłonek. Łączymy w misce żółtko, mleko, 4 łyżki wody i ubijamy blenderem tak, by powstała pianka. Dodajemy mąkę i blendujemy, by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Z ciasta bierzemy kawałki, które rolujemy tak, by powstały paski. Owijamy paskami parówki i smażymy na oliwie z oliwek, aż się ciasto się zarumieni.

Penne z szynką w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 opakowanie polędwicy królewskiej light marki Konspol
  • 240 g makaronu penne
  • 15 g sera żółtego
  • 120 ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • suszona pietruszka
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy polędwicę królewską light marki Konspol i smażymy na małym ogniu. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz pietruszką. Dodajemy makaron i smażymy na wolnym ogniu około 4 minut.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Mazurek Wielkanocny

Powolutku przez podwórze idzie sobie stadko kurze, w ciapki, plamki, malowank...

Odsłon: 5548

>60 min
8
15 min
26
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1