14 pomysłów na pyszny schab

Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie!

Fot. 123RF/Picsel

O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele łatwiejsze.

Jak kupić dobry schab?

Dobre mięso powinno mieć jednolitą strukturę i różowoczerwony kolor. Jeśli sądzisz, że idealnie gładki, jednolity, jasny, zbity kawałek mięsa to dobry zakup, musimy wyprowadzić cię z błędu. Taki perfekcyjny schab po upieczeniu będzie suchy i niezbyt smaczny. Zwracajcie również uwagę, aby kupowane przez was mięso miało  nieznaczne przerosty białego, miękkiego tłuszczu. W procesie obróbki pomoże nawilżyć mięso i nadać mu kruchość. Tłuszcz jest także nośnikiem smaku, więc potrawa będzie idealnie aromatyczna i smakowita, a ty masz gwarancję, że nie wyjmiesz z piekarnika podeszwy.

Jeśli zastanawiacie się, czy wybrać mięso paczkowane, czy też to sprzedawane luzem, zawsze wybierajcie tę drugą opcję. Mięso sprzedawane na tackach może zawierać szkodliwe substancje ze względu na wkładany do środka wkład wchłaniający nadmiar wody. Są one nasączone poliakrylanem sodu, stosowanym także np. w pieluchach jako wkładka pochłaniająca wilgoć czy do produkcji sztucznego śniegu. Ten polimer jest dopuszczony do obrotu i uznany za bezpieczny, pod warunkiem, że nie wycieka z podkładki. Niestety, nie zawsze tak jest.

Co więcej, kupując mięso w paczce, nie mamy szansy dokładnie go obejrzeć. Po jego rozpakowaniu może okazać się, że pięknie wyglądający kawałek na wierzchu, przykrywał inne, zdecydowanie gorszej jakości części.

Jak przygotować smaczny schab?

Ilu kucharzy, tyle też sposobów przygotowywania schabu. Możemy go piec, smażyć, dusić lub zapiekać. Jedno jest pewne - w każdej postaci smakuje wyśmienicie, a nasi użytkownicy znają każdy z tych przepisów. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Schabowy po burgundzku

Schabowy po burgundzku

Fot. Orzechowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Schab sztygarski

Schab sztygarski

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Schab na kanapki

Schab na kanapki

Fot. Hajduczek-Naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Przepis na marynowane grzyby na INTERIA.TV.

5. Mozaikowo nadziewany schab

Mozaikowo nadziewany schab

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Schab ze śliwką w galarecie

Schab ze śliwką w galarecie

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Schab w soczewicy

Schab w soczewicy

Fot. Izebella22 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Schab z szynkowaru

Schab z szynkowaru

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Schab pieczony w rozmarynie

Schab pieczony w rozmarynie

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Schab ze złotymi owocami

Schab ze złotymi owocami

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

11. Orientalny kotlet schabowy

Orientalny kotlet schabowy

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

12. Schab w sosie paprykowym

Schab w sosie paprykowym

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

13. Nadziewany schabowy

Nadziewany schabowy

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

14. Schab po zbójnicku

Schab po zbójnicku

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0