10 pomysłów na surówki z marchewki

Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki.

Fot. 123RF/Picsel

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż warzywo to ma również zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

W trosce o urodę

Dzięki licznym składnikom odżywczym zawartym w marchwi, dosłownie stajemy się piękniejsi. Jej regularne jedzenie, zdecydowanie poprawia włosów, paznokci, które staja się mocniejsze i mniej łamliwe. Jeśli marchewka często gości na waszym talerzu, zmarszczki przestaną być waszym zmartwieniem, gdyż zawarte w niej substancje opóźniają procesy starzenia się skóry. Cera stanie się bardziej promienista, wygładzone i lepiej odżywiona, a wy będziecie wyglądać zdecydowanie młodziej.

W walce ze zbędnymi kilogramami

Marchewka jest również sprzymierzeńcem każdego, kto próbuje zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach zawiera zaledwie 27 kcal, dlatego też idealnie sprawdzi się w roli przekąski między posiłkami. W tym wypadku najlepszym wyborem będzie surowa marchew, gdyż jej gotowana wersja ma wyższy indeks glikemiczny. Co ciekawe, pektyny zawarte w marchewce hamują proces wchłaniania się tłuszczów oraz pobudzają nasz metabolizm, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej jest nam zrzucić wagę.

Pobierz aplikację smaker

Przyspiesza trawienie i obniża cholesterol

Jak powszechnie wiadomo, podwyższony cholesterol we krwi powinien być dla nas istotnym sygnałem alarmowym, gdyż może on doprowadzić do wielu poważnych schorzeń. Na szczęście, jesteśmy w stanie obniżyć jego poziom poprzez odpowiednią dietę. Wśród produktów, które specjaliści zalecają osobom z podwyższonym cholesterolem, znajdziemy m.in. marchewkę. Zawarta w niej celuloza pozwala skutecznie obniżyć poziom tej substancji we krwi, a tym samym chroni nas przed chorobami wieńcowymi i miażdżycą.

Ponieważ warzywo to zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego błonnika, jedzenie marchwi jest doskonałym sposobem, aby usprawnić pracę jelit oraz pobudzić metabolizm. Co ważne, marchewkę możemy bezpiecznie serwować niemowlętom i nieco starszym dzieciom, w przypadku zaburzeń trawiennych.

Najzdrowsza w surówkach

Marchewka rewelacyjnie łączy się zarówno z innymi warzywami, jak i owocami. Będzie cennym składnikiem wielu wytrawnych dań, jak i ciekawym akcentem zdrowych deserów i ciast. Równie dobrze będzie smakować upieczona lub uduszona, jednak pamiętajmy, iż wówczas jej i indeks glikemiczny nieco wzrasta.

Doskonałym pomysłem będzie również przygotowywanie różnego rodzaju surówek z dodatkiem marchewki. W ten sposób zachowasz jej smak oraz pełnię wartości odżywczych. Brakuje ci pomysłu jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Surówka brokułowa z marchewką i rodzynkami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Surówka z fenkułem

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Surówka z jarmużem i marchewką

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Surówka z orzechami i marchewką

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Orientalna surówka z marchewką

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Surówka z kapustą, marchewką i gruszką

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Surówka z buraków i marchewki

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Surówka z pietruszki i marchewki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Prosta surówka z marchewki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Surówka z białej rzodkwi

Fot. Agulenka34 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 37

60 min
2
>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5