10 pomysłów na faszerowane jajka

Nadchodzące święta to znakomita okazja do wypróbowania nowych, fantastycznych przepisów na faszerowane jajka. To także powrót do tych klasycznych receptur, które koniecznie powinny znaleźć się na wielkanocnym stole.

10 pomysłów na faszerowane jajka

Fot. 123RF/Picsel

Święta Wielkiej Nocy nie obędą się bez jajek. Podajemy je solo, dodajemy do żurku, serwujemy jako przekąskę i na kolację. Zazwyczaj największym powodzeniem cieszą się te faszerowane, nic dziwnego, wszak w zależności od wybranego nadzienia smakują zupełnie inaczej.

Reklama

Jak gotować jajka?

Aby przygotowane przez nas jajka wyszły perfekcyjnie, musimy ugotować je w prawidłowy sposób. Jeśli będziemy zbyt długo poddawać je obróbce, na żółtku powstanie charakterystyczna szara obwódka, która nie wygląda zbyt estetycznie. Pamiętajmy, że jajko na twardo wystarczy gotować przez sześć minut, dla pewności można oczywiście nieco dłużej, ale nie więcej niż dziesięć!

Dobrą praktyką będzie, dodanie do wody odrobiny soli, która zapobiegnie wypłynięciu jajka, gdyby jego skorupka pękła. Zanurzenie jaj na klika minut przed gotowaniem w zimnej wodzie również zmniejszy ryzyko jej uszkodzenia.

Z czego przygotować farsz?

Od kiedy człowiek odkrył, że jajko można faszerować, nie przestał mnożyć przepisów. Zacznijmy jednak od klasyki, którą kochamy wszyscy. Wystudzone i ugotowane jajka jeszcze w skorupkach należy przekroić na pół i wydrążyć. Żółtka i białka drobno siekamy, mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i surowym jajkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko przesmażamy na patelni kilka minut. Do masy dodajemy szczypiorek i napełniamy nią skorupki jaj. Na koniec obsypujemy z wierzchu bułką tarta, zasmażamy kładąc na patelni „do góry nogami".

Oczywiście do przygotowania farszu możemy wykorzystać to, co lubimy najbardziej. Może to być chrzan, ryby, śledzie, krewetki, a nawet mięso czy kawior. Zobaczcie jakie propozycje na Wielkanocny stół mają dla was użytkownicy Smakera. Jeśli, któryś z przepisów przypadnie wam do gustu, nie zapomnijcie skomentować lub udostępnić.

 

1. Jaja z tuńczykiem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Faszerowane jajka na indyjską nutę

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

3. Jajka faszerowane sałatką śledziową

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka faszerowane kiełbasą

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajka faszerowane buraczkami

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajka faszerowane chrzanem

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka faszerowane marchewką

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajka faszerowane tuńczykiem z kawiorem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajka faszerowane pieczarkami

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz