10 pomysłów na dania z bakłażanem

Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C oraz skuteczniej walczy z alergiami, grzybami i wirusami. Nie powinien dziwić również fakt, iż na terenach z których pochodzi, bakłażan jest uważany za sekret wiecznej młodości i piękna. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, a także wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie.

Warzywo to poleca się w szczególności osobom na diecie, gdyż jest ono bardzo niskokaloryczne, a zawarte w nim pektyny rewelacyjnie stymulują nasz metabolizm. Dodanie bakłażanów do ciężkostrawnych i tłustych potraw, sprawi, że ich trawienie będzie łatwiejsze, a zły cholesterol nie odłoży się w naszych żyłach. Do swojej diety powinny włączyć je osoby, zagrożone miażdżycą tętnic, zawałem lub chorobą wątroby. Co ciekawe, w wielu krajach bakłażany uważa się za wyjątkowo silny afrodyzjak. Dzięki temu przekonaniu, dania z ich wykorzystaniem stały się nieodzownym elementem wielu romantycznych kolacji.

Włączenie bakłażanów do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy stworzyli wiele dań z wykorzystaniem tego warzywa. Oto ich najciekawsze propozycje.

 

1. Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Pomidory faszerowane bakłażanem

Pomidory faszerowane bakłażanem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Sałatka z grillowanym bakłażanem

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Przystawka z bakłażanów

Przystawka z bakłażanów

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Kopytka z bakłażanów

Kopytka z bakłażanów

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Baba Ghanous

Baba Ghanous

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Caponata

Caponata

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Zapiekane roladki z bakłażana

Zapiekane roladki z bakłażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Ajvar

Ajvar

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Ratatouille

Ratatouille

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Ciasto Mleczna Kanapka

Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...

Odsłon: 1836

30 min
10
>60 min
55

Polecane artykuły

Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3