Najlepsze przepisy na śniadania

Chińskie przysłowie - „Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – bez względu na porę roku i klimat zawsze będzie aktualne.

Fot. 123RF/Picsel

Ile kultur, tradycji, babcinych sekretnych przepisów tyle pomysłów na to, od czego rozpocząć dzień. Większość z teorii związanych ze zdrowym żywieniem jest zgodnych co do tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Ponoć najlepiej zasiąść do niego między godziną 7:00 a 9:00. Dzięki poprawnej żywieniowej praktyce obudzimy nasz organizm i system trawienny. Taki zdrowy zastrzyk energetyczny pozwoli nam prawidłowo funkcjonować przez cały dzień.

Warto zadbać, aby do naszych porannych posiłków nie wkradła się rutyna. Nawet najlepsza owsianka, jedzona każdego dnia, może się znudzić. Na szczęście, dzięki użytkownikom Smakera, nie grozi wam śniadaniowa monotonia. W ciągu dziecięciu lat istnienia naszego serwisu, pojawiły się w nim tysiące pomysłów na ciekawe śniadania. Oto przepisy, które cieszyły się największym zainteresowaniem naszych czytelników.

 

Miejsce 10: Cebularze

Fot. Dagita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Cebularze to tradycyjna lubelska przekąska. Z pewnością znają ją wszystkie osoby, które chociaż raz odwiedziły ten region. Jeśli chcielibyście ich skosztować, nie musicie wybierać się aż na wschód Polski, możecie przygotować te apetyczne bułeczki według przepisu naszej użytkowniczki. Jest to wariacja na temat tradycyjnej receptury, która doskonale sprawdzi się nie tylko w porze śniadaniowej.

Miejsce 9: Tostowe roladki

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Roladki z chleba tostowego są hitem wśród internetowych przepisów. Zwykle robi się je w wersji wytrawnej, jednak nasza użytkowniczka postanowiła przygotować propozycję dla miłośników słodkości.

Miejsce 8: Tuńczyk w chrzanowo-żurawinowej szacie

Fot. Danutast1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Mogłoby się wydawać, że tuńczyk nie jest szczególnie inspirującym produktem, a przygotowanie z jego wykorzystaniem ciekawej potrawy graniczy z cudem. Nic bardziej mylnego! nasza użytkowniczka udowodniła, iż za pomocą kilku nieoczywistych dodatków możemy stworzyć bardzo interesujące danie.

Miejsce 7: Schab dojrzewający

Fot. Anetas197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jeśli o poranku wybieracie kanapki, domowej roboty wędlina sprawi, że będą smakować tak dobrze, jak jeszcze nigdy dotąd. Przygotowanie dojrzewającego schabu jest niezwykle proste i poradzi z nim sobie nawet mało doświadczony kucharz.

Miejsce 6: Pasta jajeczna

Fot. Smakowisko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jeśli już jesteśmy przy kanapkach, warto pomyśleć również o ciekawym smarowidle. W tej roli świetnie sprawdzi się chociażby tradycyjna pasta jajeczna. Jak ją przygotować, aby smakowała naprawdę dobrze? Odpowiedź na to pytanie doskonale zna nasza użytkowniczka.

Miejsce 5: Pasta z tuńczyka

Fot. Monika87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Na kanapkach równie dobrze sprawdzi się pasta z tuńczyka. Aby nie była mdła, warto wybrać do niej odpowiednie dodatki o wyrazistym smaku. W tej roli świetnie sprawdzi się chociażby cytryna, cebula, zioła lub pikantne papryczki.

Miejsce 4: Domowy pasztet

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Wielu Polaków pasztet przygotowuje wyłącznie na specjalne okazje. To duży błąd, gdyż smak kupnych produktów w żaden sposób nie może konkurować z domowymi wyrobami. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy wyjątkowo często sięgają po ten przepis.

Miejsce 3: Racuchy drożdżowe z jabłkami

Fot. Ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach drożdżowych placuszków. Oczywiście, jest to raczej pomysł na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu aby przygotować i delektować się porannym posiłkiem. Gwarantujemy, że warto na nie chwilę poczekać.

Miejsce 2: Bułki pieczone w słoikach

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Czy wiedzieliście o tym, że śniadaniowe bułki możecie przygotować w słoikach? Nie musicie męczyć się z ich formowaniem - wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć je do piekarnika.

Miejsce 1: Naleśniki - przepis podstawowy

Fot. HabbibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jakie jest ulubione śniadanie Polaków? Nasze statystyki wskazują, że są to naleśniki! Oczywiście, nie musicie smażyć ich każdego ranka. Wystarczy, że w wolnym czasie przygotujecie dużą porcję, a następnie je zamrozicie. Ich późniejsze przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 139

15 min
4
Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 58

>60 min
2
60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2