Ciasta na Wielkanoc

Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny!

Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!

Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady:

- jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa
- jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową
- jak przestać marnować jedzenie
- jakiego pudełka używać do danego posiłku

Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku, w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.

Wydawnictwo Znak. Premiera książki 19 września, a już niedługo do wygrania w konkursie. Bądźcie czujni!

 

Poniżej przykładowe przepisy, jakie znajdziecie w książce.

 

Bento #52


- shawarma z kurczaka

- kuskus z ciecierzycą i zieleniną
- dip z harissą

Domowa shawarma nie ma sobie równych. Zazwyczaj podaje się ją z chlebkiem pita, jednak na potrzeby bento o wielelepiej sprawdzi się prosta sałatka na bazie kuskusu. Do tego obowiązkowo pikantny dip z harissą. Tę ostatnią możecie przygotować samodzielnie w domu (na bazie suszonego chili) lub zakupić w marketach w dziale z kuchniami świata.

Shawarma z kurczaka

Porcje: 2 Czas: 20 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 1 pierś z kurczaka (200 g)
• 2 łyżeczki przyprawy do shawarmy 
• Sól
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i przyprawą do shawarmy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso. Smażymy przez kilka minut ze wszystkich stron, aż mięso ładnie się zrumieni i przestanie być surowe w środku. Po ostudzeniu przekładamy do bento. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Kuskus z ciecierzycą i zieleniną

Porcje: 2 Czas: 15 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 100 g kuskusu
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 70 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
• 1 mały ząbek czosnku
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Kuskus umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem na około centymetr powyżej powierzchni kuskusu Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Czosnek drobno siekamy. Kuskus spulchniamy widelcem i umieszczamy w misce. Dodajemy szczypiorek, koperek, natkę, ciecierzycę, czosnek. Polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Dip z harissą

Porcje: 2 Czas: 5 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 120 g jogurtu greckiego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1-2 łyżeczki pasty harissa
• Sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1