Ciasta na Wielkanoc

Gruzińska uczta. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów

Deskę serów, pasztet z wątróbki czy coś na słodko? Co podać do gruzińskiego wina?

Idąc za tradycją gruzińskiej kuchni warto postawić na Chaczapuri, najbardziej popularne gruzińskie danie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, jest placek z ciasta drożdżowego, zazwyczaj nadziewany serem. Jego wariacje zależą od regionu. W najbardziej klasycznej i najprostszej wersji chaczapuri ma jedynie nadzienie serowe i odrobinę sera na wierchu, posypanego przed upieczeniem.

Bardziej bogata wersja placka pochodząca z Adżarii, czyli adżaruli, ma wrzecionowaty kształt i podawane jest z rozbitym na powierzchni surowym jajkiem oraz dużą ilością masła. Chaczapuri zamiast serem może być też nadziewane drobno posiekanym baranim mięsem lub pastą fasolową.

W okolicy prawosławnej Wielkanocy Gruzini do wina czasem podają jajka ugotowane i zafarbowane skórkami z cebuli na bordowy kolor.

Wszystkiego o gruzińskim winie, kuchni Gruzji i tradycjach tego kraju dowiecie się z książki Piotra Apostolidisa „Gruzińska uczta. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów".

„Gruzińska uczta" to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina.

To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów.

Z książki dowiemy się m.in.: co się jada na gruzińskich suprach, czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej, jak zrobić czakapuli i czy to prawda, że wino im jest starsze, tym lepsze.

Piotr Apostolidis - miłośnik Gruzji, certyfikowany znawca wina. Podczas czteroletniego pobytu na Kaukazie zajmował się zgłębianiem tajników najstarszej kultury winiarskiej świata, odwiedził setki winnic we wszystkich regionach Gruzji, poznając czołowych producentów. Jest autorem dwóch roczników win naturalnych zrobionych tradycyjną metodą gruzińską.

Autor: Piotr Apostolidis

Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 86

wszystkie
2
15 min
6
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1