Coś francuskiego

Camembert z bakaliami

Składniki:

2 sery camembert francuskie (żadnych podróbek, warto trochę zainwestować w oryginalny camembert, nie pożałujesz)
garść ulubionych bakalii (ja używam suszonych fig, śliwek, orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów)
2 łyżki miodu spadziowego
świeży tymianek
1 bagietka na zakwasie (obowiązkowa!)

Przygotowanie:

1. Wyciągnij ser z drewnianego opakowania, odwiń z folii i włóż z powrotem do opakowania. Łyżką delikatnie zeskrob z wierzchu charakterystyczną pleśniową skórę. Posyp dwiema łyżkami bakalii. Całość owiń delikatnie folią aluminiową tak, aby stworzyć rodzaj papilotka. Góra ma być przykryta, żeby bakalie się nie spaliły.
2. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 10-12 minut. Po wyciągnięciu odwiń z folii, przełóż na talerze. Polej miodem

z 3