2 miliony książek kulinarnych od Lidla na święta

Lidl po raz trzeci wprowadza ofertę promocyjną, w ramach której klienci sieci będą mogli otrzymać książkę kulinarną. Tym razem jej tematem są ryby i owoce morza, a autorami – Karol Okrasa, szef kuchni, i Dorota Wellman, dziennikarka.

Fot. Materiały prasowe

Jak pokazują dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada zaledwie ok. 13 kilogramów ryb w ciągu roku . Chętnie sięgamy po nie w okresie świątecznym, jednak na co dzień ryby i owoce morza rzadko goszczą na polskich stołach. Zdaniem ekspertów, to zdecydowanie za mało. „Ryby i owoce morza mogą wydawać się mało dostępnym

i trudnym w obróbce oraz przygotowaniu produktem. Nic bardziej mylnego - ryby bowiem są nie tylko smaczne i zdrowe, lecz także można je szybko i z łatwością przyrządzić. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je wybierać i w jaki sposób z nimi postępować oraz z czym je łączyć. Taką wiedzę przekazujemy klientom Lidla wspólnie z Dorotą Wellman w naszej nowej książce" - mówi Karol Okrasa, szef kuchni i współautor książki „Ryby są super". Zdaniem kucharza, walka z mitami na temat ryb jest ważna, ponieważ są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na zdrowie.Ryby są super

Rynek ryb oraz produktów rybnych ma duży potencjał. Dostrzegają go sieci handlowe, jak Lidl, który stale poszerza ofertę świeżych ryb, proponując ich różne gatunki w atrakcyjnych cenach pod własną marką „Świeża ryba w Lidlu". Obecnie klienci znajdą w asortymencie stałym m.in.: łososia, dorsza bałtyckiego, pstrąga tęczowego i łososiowego oraz okonia morskiego. „Współpracujemy z największymi polskimi dostawcami ryb świeżych, wędzonych, mrożonych oraz przetworów rybnych. Ofertę stałą często wzbogacamy dodatkowym asortymentem. Podczas tygodnia polskiego oferowaliśmy klientom ryby z Milicza: szczupaka, tołpygę, karpia, jesiotra i amura. Natomiast przed Bożym Narodzeniem w naszych sklepach pojawią się świeże płaty z karpia z najlepszych polskich gospodarstw rybackich - Milicza oraz Starzawy. Stawimy na wysoką jakość produktu oraz współpracę ze sprawdzonymi dostawcami" - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska. Sieć współpracuje m.in. z takimi dostawcami, jak PPHU Atlantic Sebastian Grabowski, Sona Sp. z o.o., Abramczyk Sp. z o.o., czy też Fabryka MIESZKO Sp. z o.o.

Lidl, dzięki stałej współpracy z ekspertami kulinarnymi i obserwacji rynku, zna obawy konsumentów związane ze spożyciem ryb. Dlatego chcąc promować ryby na polskich stołach sieć zebrała porady i wskazówki oraz przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman w najnowszej książce „Ryby są super". „Nie bójmy się ryb, które w polskiej kuchni były dostępne od zawsze i często zajmowały honorowe miejsce na stole. Warto przywrócić im czołowe miejsce na polskich talerzach. Wierzę, że nasza publikacja w tym pomoże, ponieważ zawiera nie tylko przepisy na smaczne dania. To także profesjonalny przewodnik po świecie ryb, który pokazuje różne gatunki, sposoby ich przyrządzania i podawania" - zachęca Dorota Wellman, dziennikarka i współautorka książki „Ryby są super".

Jak zdobyć książkę „Ryby są super"?

Książka, w której na prawie trzystu stronach zgromadzono osiemdziesiąt wcześniej niepublikowanych na stronie kuchnialidla.pl przepisów na ryby i owoce morza, będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł . Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu 1 grosz i odebrać swoją książkę „Ryby są super" . Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl.

Chcesz wygrać książkę Doroty i Karola? Weź udział w konkursie! Kliknij!

Źródło: Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1