Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pana Krzysztofa W. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pan Witold S. z Katowic (zobacz przepis), Pani Julianna B. z Lublina (zobacz przepis), Izabela K. z Warszawy (zobacz przepis) oraz Pan Józef P. z Bydgoszczy (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

 

Przepis Pana Krzysztofa W. z Kutna: Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Potrzebne będą:

200 g makaronu Spaghetti no5 Barilla
2 duże ząbki czosnku 1 mała świeża papryka chili
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki natki pietruszki

Green curry

400 ml mleka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry
100 ml śmietany (minimum 22%)
250 g filetu drobiowego
1 mała cukinia
1 zielona papryka
1 limonka (lub 0,5 cytryny)
150 g pędów bambusa
100 g kiełków fasoli mung
1 łyżka oliwy
sól

Przygotowanie sosu:

Myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w plastry i później na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwę. Podsmażamy mięso. Dodajemy paprykę i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy. W osobnym naczyniu łączymy mleko kokosowe, pastę curry i śmietanę do dokładnego wymieszania składników. Dodajemy sok i skórkę limonki. Zalewamy mięso i warzywa znajdujące się na patelni. Zmniejszamy moc palnika i dusimy. Po około 15 minutach dodajemy kiełki fasoli i pędy bambusa. Solimy według upodobań.

Przygotowanie makaronu:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy jak zacznie wrzeć. Makaron Barilla wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Należy pozostawić około 100 ml wody z gotowania makaronu. W tym czasie siekamy czosnek, natkę i chili. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy około 30 sekund. Dodajemy paprykę chili i smażymy chwilę. Dodajemy makaron Barilla i mieszamy dokładnie, żeby pokrył się oliwą i przyprawiamy. Wlewamy część wody z gotowania i smażymy do odpowiedniego podgrzania makaronu. Na koniec mieszamy z posiekaną natką. Serwujemy razem z sosem green curry.

Zobacz zwycięski przepis Pana Witolda S. z Katowic, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 150

30 min
4
Zupy Zupa przednówkowa

Ta zupa przednówkowa jest doskonałym sposobem na kreatywne wykorzystanie zapa...

Odsłon: 2086

30 min
9
15 min
4
Ciasta Proste ciastka maślane

Te ciasteczka smakują jak popularne brytyjskie maślane herbatniki. Aby je zro...

Odsłon: 103

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1