Ewa_Gotuje

Zrób sobie 14-dniową kurację. Twoja odporność wzrośnie, a cholesterol spadnie

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że zdrowie i odporność zaczyna się w kuchni. To jakie produkty lądują na naszych talerzach może uchronić cię przed przeziębieniem i grypą, które jesienią i zimą atakują ze zdwojoną siłą. Świetnie sprawdzi się tu 14-dniowa kuracja czosnkiem. Sprawdź, kto powinien ją stosować, jakie są przeciwwskazania oraz jakie właściwości ma czosnek.

Dlaczego warto zastosować 14-dniową kurację czosnkiem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sezon jesienny można uznać za oficjalnie otwarty, wraz z chłodnymi dniami pojawia się oczywiście pierwszy katar i kaszel. Warto z wyprzedzeniem zadbać o zdrowie, sięgając po naturalne sposoby wzmacniania odporności. Nie od dziś wiadomo, że czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma to niezwykłe warzywo i wypróbuj 14-dniowa kuracja czosnkiem. 

Sprawdź także: Nie wyrzucaj czosnku z kiszonych ogórków. Przygotuj zdrowotna tapenadę po polsku

Jakie właściwości ma czosnek?

Surowy czosnek to jeden z tych produktów, które w okresie jesienno-zimowym powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu rewelacyjnie radzi sobie z infekcjami. Pomaga także zwalczać gorączkę oraz wspiera organizm podczas infekcji górnych dróg oddechowych. W składzie czosnku znajduje się allicyna, która działa jak naturalny antybiotyk i tiosulfinaty, które działają przeciwalergicznie. Jest także źródłem witamin z grupy B, C, A i PP, a także minerałów, magnezu, potasu, wapnia, niklu kobaltu i chromu.

Spożywanie czosnku wspiera również układ sercowo-naczyniowy, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu. Regularne jedzenie tego warzywa to także sposób na zapobieganie udarom i zawałom. Polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę oraz borykających się z insulinoopornością, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo czosnek wspiera usuwanie toksyny z organizmu, ma także działanie antynowotworowe, ponieważ zawiera przeciwutleniacze. Co więcej, ma działanie stymulujące wydzielanie się żółci, dzięki czemu korzystnie wpływa na trawienie. 

14-dniowa kuracja czosnkiem – kto powinien ją stosować? 

Na czym polega 14-dniowa kuracja czosnkiem? Nie jest niczym skomplikowanym, musisz jedynie pamiętać, aby codziennie, dwie godziny po ostatnim spożytym posiłku, zjeść ząbek czosnku. Wystarczy drobno go posiekać lub przecisnąć przez praskę. Taka kuracja pomoże wesprzeć układ immunologiczny, a także zadba o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Pomimo tego, że czosnek jest bardzo zdrowy, istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożywania. Tyczy się to przede wszystkim osób, które borykają się z problemami z układem pokarmowym, takimi jak nadkwasota, refluks, choroba wrzodowa czy często bóle brzucha spowodowane zaburzeniami trawienia. Nie zaleca się go także osobom, które cierpią na choroby wątroby oraz mają niskie ciśnienie krwi. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »

Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »

Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13