Zasmakuj kuchni śląskiej

Dla wielu osób kuchnia śląska to głównie rolady, krupnioki i kluski. Tymczasem region ten może zaoferować miłośnikom kuchni znacznie więcej.

Fot. 123RF/Picsel

Wbrew powszechnej opinii, kuchnia śląska nie zawsze była przepełniona tłustymi, mięsnymi potrawami. To dzięki niezwykłej zaradności, tamtejsze gospodynie potrafiły wyczarować sycące i wyjątkowo smaczne dania nawet z najprostszych składników. Pod tym względem niewiele się zmieniło. Warto również pamiętać, iż Śląsk może zaoferować nam znacznie więcej niż tylko kluski i rolady. Oto kilka potraw, których warto skosztować w czasie kulinarnej podróży przez ten region.

Śląskie zupy

Tradycyjny, śląski obiad nie zawsze był dwudaniowy. Bardzo często gospodyni serwowała tylko jedno, ale za to bardzo solidne danie, które dawało energię do pracy. Nie oznacza to jednak, że zupy nie pojawiały się na tamtejszych stołach. Jedną z najpopularniejszych jest wodzionka, czyli wyjątkowo prosta potrawa przygotowywana z chleba, tłuszczu oraz dużej ilości czosnku. Nie można zapominać także o tradycyjnym rosole oraz żurze na zakwasie żytnim serwowanym w dwóch wersjach - postnej oraz z dodatkiem wędzonych żeberek i boczku (żur żeniaty). Bardzo popularne są także różnego rodzaju ajntopfy, czyli bardziej lub mniej skomplikowane dania jednogarnkowe.

Obiad po śląsku

Jeśli mielibyśmy stworzyć ranking najpopularniejszych, śląskich obiadów, bez wątpienia wygrałby zestaw składający się z klusek śląskich, rolady wołowej oraz modrej kapusty. Warto jednak pamiętać, że nie jest to jedyna opcja. Zamiast tzw. białych klusek często podaje się bratkartofle lub czorne kluski, przygotowane z pociemniałych, surowych ziemniaków.

W czasie wizyty na Śląsku warto również skosztować młodej kapusty po śląsku, panczkrautu oraz szałotu w dwóch wersjach: mięsnej i postnej.

Nietrudno będzie także znaleźć alternatywę dla rolad. Zamiast nich, na śląskich stołach często goszczą karminadle (kotlety mielone),pieczenie, krupnioki (kaszanki) lub żymloki (krupnioki, w których kaszę zastąpiono bułką). Ślązacy słyną również z produkcji doskonałych wędlin i kiełbas, których popularnośc wykracza daleko poza granice naszego kraju.

Czas na coś słodkiego

Tamtejsza kuchnia ma także sporo do zaoferowania miłośnikom słodkości. Zapoznawanie się ze śląskimi deserami warto rozpocząć od tradycyjnego kołocza lub skubańca, czyli ciasta owocowego z dużą ilością kruszonki. Na twoją uwagę z pewnością zasługuje także kopa, szpajza lub słodkie buchty z owocowym sosem.

Jeśli chcesz przygotować śląskie potrawy w zaciszu własnej kuchni, przetestuj przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Kluski śląskie

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Rolada śląska

Fot. Mechanik73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Szałot i schabowy

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Modra kapusta

Fot. Smacznepotrawypl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski czorne

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Żur żeniaty

Fot. Tosziba2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Krupniok

Fot. Beata1978 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Kołocz

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Szpajza

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 311

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 112

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 172

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 597

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

0
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4