Ewa_Gotuje

Zaproś najbliższych na piknik

Piękna, słoneczna, wakacyjna pogoda wprost zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jeżeli więc w najbliższym czasie planujemy spotkanie z rodziną lub znajomymi, zaprośmy ich na wspólny piknik na świeżym powietrzu! Wystarczy kocyk, odrobina zieleni dookoła i kosz smakołyków. Wyjątkowo pyszna atmosfera gwarantowana!

Fot. materiały prasowe

Smakowite kąski

Przygotowując menu na nasz piknik, powinniśmy sięgnąć po przepisy na te dania, które łatwo będzie nam zjeść poza domem - najlepiej w kilku gryzach, bez użycia sztućców. Taką wyjątkowo łatwą do przyrządzenia potrawą będzie tortilla. Ta z wędzonym łososiem będzie nieco bardziej wykwintna, ale także wyjątkowo smaczna. Z pewnością warto wypróbować!

Tortille z łososiem
Składniki:

  • 4 tortille
  • 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g sałaty: roszponki lub rukoli
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 250 g sera typu feta
  • 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu

Przygotowanie:

1. Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą Maślany smak 80% tłuszczu na gładką masę.
2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz.
3. Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą.
4. Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty.
5. Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.

Wytrawne babeczki

Pyszne babeczki - tym razem w wersji wytrawnej - przygotujemy w mgnieniu oka. Wystarczy dodatek kilku składników, by smakowały (i wyglądały!) wyśmienicie. To idealny sposób na prostą do przyrządzenia potrawę, która na pewno zachwyci podniebienia wszystkich piknikowiczów.
Tartaletki z pomidorami
Składniki:
ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • 1 jajko
  • szczypta soli

nadzienie:

  • garść mini pomidorków
  • kilka czarnych oliwek
  • 50 g szynki w kawałku
  • 50 g salami w plasterkach
  • 50 g sera mozzarella
  • 50 g sera żółtego
  • ketchup

dodatkowo:

  • foremki do tartaletek

Sposób przygotowania:

1. Foremki do tartaletek posmaruj cienko Delmą Maślany smak i oprósz mąką.
2. Do miski włóż: pozostałą mąkę, sól, Delmę Maślany smak i jajko, wymieszaj mikserem (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody).
3. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, szybko zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm. Następnie wytnij z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciastem wylep dno i boki foremek. Nakłuj wykałaczką.
4. Foremki z ciastem włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 10 minut.
5. Ser żółty zetrzyj na tarce, mozzarellę i szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, oliwki w plastry. Podpieczone ciasto posmaruj ketchupem i włóż do środka wędlinę, pomidory i oliwki. Posyp serami.
6. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut.

Muffinkowo - paprykowo!

Innym świetnym pomysłem na przygotowanie pysznej przekąski, idealnej na piknik na świeżym powietrzu, będzie przepis na muffinki. Te w wersji wytrawnej, z dodatkiem papryki, smakować będą znakomicie. Do dzieła!

Mini muffinki z papryką

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka (M)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 100 g cienkiej kiełbasy lub szynki
  • Delma Maślany smak 80% tłuszczu
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę razem z cebulką. Kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę.
2. 80 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku. W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę oregano i przestudzoną Delmę Maślany smak 80% tłuszczu. Do otrzymanej masy wrzuć warzywa i pokrojoną kiełbasę, wymieszaj.
3. Foremki do mini muffinek posmaruj cienko Delmą Maślany smak 80% tłuszczu i włóż do środka przygotowaną masę. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 25-30 minut.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 31

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 286

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1234

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 288

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133480

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5