Ewa_Gotuje

Wzmacnia odporność, chroni serce, ma ogromne pokłady witaminy C. Jak jeść i co zrobić z mamoncillo?

Mamoncillo to egzotyczny owoc, który w Polsce nie jest jeszcze tak popularny, jak na Karaibach czy w Ameryce Południowej. Warto jednak zainteresować się jego właściwościami i wartościami odżywczymi. Jak smakuje mamoncillo i co można z niego zrobić?

Co to jest mamoncillo? Egzotyczny owoc z dużą dawką witamin | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niektórzy wołają na niego „hiszpańska limonka”. Choć owoc z Karaibów - na pierwszy rzut oka - trudno odróżnić od zielonego cytrusa, to jednak jego właściwości czy smak są odmienne. Dowiedz się, co to jest mamoncillo, jak je jeść i co można z niego zrobić w kuchni.

Sprawdź także: Kryzysowy pasztet na gorsze czasy. Zamknij w słoiku na jeszcze dłużej

Mamoncillo (limoncillo) - owoc z Karaibów

Mamoncillo, inaczej zwany limoncillo, cotoperí, kenep czy mamon, to owoc łudząco przypominający limonkę. Naturalnie występuje w Ameryce Południowej i Środkowej oraz na Karaibach. Rośnie w kiściach na niewielkiej roślince, na której wygląda zupełnie jak wspomniany cytrus.

Kuliste owoce mamoncillo mają średnicę od dwóch do czterech centymetrów. W ich środku znajduje się galaretowaty, pomarańczowy miąższ, wewnątrz którego schowane są jeszcze jedna lub dwie większe pestki. Mamon najczęściej pojawia się późnym latem i wczesną jesienią (w zależności od regionu).

Na Karaibach owoc doczekał się nawet swojej legendy. Rdzenni mieszkańcy twierdzą, że kobieta, która zje kenepa z dwiema pestkami, doczeka się bliźniąt.

Jak smakuje mamoncillo?

Choć wyglądem najbardziej zbliżony jest do limonki, już po pierwszym gryzie można zdać sobie sprawę, że to różne owoce. Jak smakuje mamoncillo? Jest pełne różnych aromatów. To połączenie słodyczy, goryczy i kwaskowatości. W dojrzałych owocach wyraźniej czuć słodki posmak z tzw. gorzkim twistem.

Limoncillo, oprócz walorów smakowych, cechuje się jeszcze dużą dawką witamin i minerałów. Jakie są wartości odżywcze mamoncillo? W jego składzie znaleźć można dużo witaminy A i C, żelaza i fosforu, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. 

Jakie właściwości zdrowotne ma mamoncillo?

Egzotyczny owoc z Karaibów doceniany jest również za liczne właściwości zdrowotne. Mamoncillo, w którym znajduje się spora dawka witaminy C, wpływa na lepszą pracę układu immunologicznego, wzmacniając odporność. Z kolei obecność żelaza zapobiega niedokrwistości, zapewnia właściwy wzrost i rozwój tkanek oraz sprawność mięśni. Fosfor reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i sercowego oraz wzmacnia zęby i kości.

Jakie właściwości zdrowotne ma mamoncillo? Oprócz wspomnianych nie można jeszcze zapomnieć o działaniu antyoksydacyjnym. Silne przeciwutleniacze, takie jak resweratrol, łagodzą stany zapalne, chronią przed wirusami, opóźniają starzenie się komórek i zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych (w tym nowotwory). Jedząc mamoncillo, dostarczysz organizmowi błonnika. Możesz w ten sposób zadbać o rozruszanie układu pokarmowego. Będzie to szczególnie korzystne dla osób z częstymi zaparciami. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością - w Ameryce Południowej owoc jest używany jako naturalny środek przeczyszczający.

Jak jeść mamoncillo?

Nigdy nie spotkałeś się z tym egzotycznym owocem? Jest dostępny w supermarketach, najczęściej na dziale z cytrusami. Pamiętaj tylko, że bardzo prosto pomylić go z limonką. Jeśli uda ci się go nabyć, musisz jeszcze wiedzieć, jak jeść mamoncillo. 

Po zerwaniu z gałązek, owoce już się nie rozwijają. Wybieraj więc dojrzałe okazy - o żółtej lub pomarańczowej skórce i miękkie w dotyku. Unikaj jednak tych z popękaną lub obtłuczoną skórką. W kuchni mają wiele zastosowań, ale najważniejsze jest to, że limoncillo możesz jeść zarówno surowe, jak i po obróbce termicznej. 

Przechowuj je w lodówce, jeśli chcesz, żeby były bardziej orzeźwiające. Nie musisz jednak tego robić - w temperaturze pokojowej będą zdatne do spożycia do ok. tygodnia. Po obraniu - koniecznie trzymaj je w chłodzie, maksymalnie przez kilka dni.

Co można zrobić z mamoncillo?

Wiesz już, jak jeść mamoncillo, ale jak je wykorzystać podczas przyrządzania posiłków? Okazuje się, że egzotyczny owoc przyda się w kuchni do wielu różnych dań. Surowy najlepiej nadaje się do sałatek, koktajli i deserów. Wystarczy, że dokładnie umyjesz mamona i pokroisz go na mniejsze fragmenty, a następnie dodasz jako jeden ze składników potrawy.

Owoce mamoncillo doskonale komponują się z przyprawami, takimi jak cynamon, imbir, papryka, wanilia lub gałka muszkatołowa, a także innymi owocami - kokosem, ananasem i mango. Warto go też łączyć z syropem klonowym lub brązowym cukrem.

Niektórzy jedzą go również samodzielnie - jako przekąskę. Obierają twardą skórkę, biorą cały miąższ do ust i wyrzucają pestkę. Co więcej, na Karaibach owoce pozbawione skórki moczy się we wrzątku z dodatkiem cukru i imbiru. Następnie wyciska się z nich sok i podaje z lodem, aby stworzyć orzeźwiający koktajl. Bardzo popularnym trunkiem jest też kenep trempe, czyli napój alkoholowy na bazie limoncillo moczonego w słodkim, korzennym rumie. 

Co można zrobić z mamoncillo? Nie ograniczaj się tylko do dorzucenia go do dań. Przyrządź smakowite przetwory - po obróbce termicznej nadają się m.in. na dżemy, likiery, syropy czy sosy. Do spożycia nadają się też pestki z mamona, które po podprażeniu na suchej patelni, przybierają konsystencję zbliżoną do kasztanów jadalnych.

Źródło: Smaker.pl, specialtyproduce.com, zakupywmarketach.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Drugie kulinarne życie czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić? »

Włącz do jadłospisu, a pożyjesz dłużej. Wpływają na wszystko, od jelit po mózg »

Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 141

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 72

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1096

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13