Wyprowadziliśmy użytkowników w las. Zobacz wielkie grzybobranie

Jesień to sezon na grzyby. Każdy zgodzi się, że te leśne skarby będą świetną bazą do zup czy sosów. Zapytaliśmy czytelników, czy w tym roku znaleźli ciekawe okazy. Wyprowadzeni w las, odkryli naprawdę piękne egzemplarze. Zobacz galerię zdjęć.

Fot.123RF/Picsel

Podczas gorącego lata, gdy w Polsce panowała susza, grzybiarze martwili się o to, czy jesienią będą mieli po co wybrać się do lasu. Na szczęście pojawiły się opady, więc miłośnicy wyruszyli z koszykami na poszukiwania. Od pewnego czasu na naszym fanpage'u na Facebooku pojawiały się piękne zdjęcia znalezionych okazów.

Właśnie dlatego postanowiliśmy zapytać was o tegoroczne zbiory:

Wśród prezentowanych grzybów, najczęściej pojawiały się prawdziwki, podgrzybki, ale też kanie czy opieńki. Wszystkie z nich można świetnie wykorzystać w kuchni. Idealnie sprawdzą się do zupy czy sosu grzybowego, ale też w przetworach. Marynowane rydze czy borowiki to prawdziwy rarytas na każdym stole. Grzyby można też już zasuszyć przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. 

Dziękujemy użytkownikom za podesłane fotografie leśnych skarbów, na które natknęli się podczas grzybobrania:

Fot. Agnieszka Knap

Fot. Jadwiga Małgorzata Błaszczyk

Fot. Gaba Goliasz

Fot. Basia Przybyła

Fot. Ewelina Dąbrowa

Fot. Krystyna Sieradzka

Fot. Bożena Boś

Fot. Joanna Światłoń

Oby wszystkie jadalne okazy posłużyły czytelnikom do stworzenia wspaniałych dań. Wiele kulinarnych inspiracji znajdziecie w naszym specjalnym temacie: Sezon na grzyby

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 1158

15 min
25
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9096

30 min
15
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

64
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

9
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0