Ewa_Gotuje

Wyłoniliśmy laureatów I tygodnia konkursu!

Zakończyliśmy pierwszy tydzień konkursu na zdjęcie, którego królem jest makaron Barilla!

Przepis Pani Marty R. z Wrocławia: Lasagne alla bolognese

Potrzebne będą:

-lasagne Barilla
-2 słoiczki ragu classico lub ragu ai funghi Barilla
-2 pory
-łodyga selera naciowego
-ząbek czosnku
-125 g masła
-125 g mąki
-0,5 l mleka
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-pomidorki koktajlowe
-starty parmezan
-oliwa

Sposób przygotowania:

Przesmażamy na oliwie posiekane pory, łodygę selera i ząbek czosnku. Kiedy będą miękkie dolewamy ragu ze słoiczków i gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy w garnuszku masło, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby się nie zrobiły kluski. Chwilę podgrzewamy i dolewamy po trochę mleka ciągle mieszając. Dolewamy i mieszamy aż do uzyskania konsystencji śmietany i zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym na dno nalewamy trochę beszamelu, następnie lasagne. Na makaron nakładamy ragu, garść pokrojonych pomidorków, polewamy beszamelem i posypujemy parmezanem i na to lasagne. Kolejne warstwy tak samo. Na wierzch kładziemy lasagne, zalewamy beszamelem i dekorujemy pomidorkami. Wstawiamy na godzinę do piekarnika w 175 st. Zjadamy z przyjemnością, najlepiej w gronie przyjaciół.


Zobacz zwycięski przepis Pani Katarzyny K. z Krakowa, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 17

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 241

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1115

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 283

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133451

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5