Ewa_Gotuje

Wyjątkowe ciasta dla miłośników czekolady

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby czekolady. Dziś przedstawiamy wam garść przepisów, dzięki którym będziecie mogli jeść ją jeszcze częściej.

Fot. 123RF/Picsel

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie jest to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy!

Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo - mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za "dotlenianie" naszego organizmu.

Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol - przyczynę wylewu. Kolejnym elementem, który dobrze wpływa na nasz organizm jest teobromina pobudzająca pracę nerek i stymulująca układ nerwowy. Ważnymi mikroelementami, z których składa się czekolada, są flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, regulują one także właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.

Na poprawę humoru

Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia - niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania - dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.

Wszystko z umiarem

Czekolada zawiera spore ilości tłuszczu, dlatego spożywana w nadmiarze może prowadzić do nadwagi. Smakołyk ten podwyższa również poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, z tym nie ma żartów. Aby uniknąć złych konsekwencji wypływających z jedzenia czekolady, wystarczy spożywać ją w rozsądnych ilościach mimo, że wabi zarówno smakiem, zapachem, jak i wyglądem. Czekolady nie powinny jeść osoby z niewydolnością nerek, cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze i cukrzycę.

Czekoladowe wypieki

Miłośnicy pieczenia widzą, że czekolada jest świetnym dodatkiem do wypieków - ciast, ciasteczek, muffinek. Nadaje im nie tylko smak, ale kremową, wilgotną konsystencję. Jeśli macie ochotę zaskoczyć bliskich pysznym, czekoladowym ciastem, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Ciasto Teresy

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto czekoladowe z masą grysikową

Fot. Bietka5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Czekoladowe z kremem śmietankowym

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Mocno czekoladowe z serem

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Czekoladowy przekładaniec

Fot. SlodkoSlodka83 -w-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto czekoladowe z gruszkami

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ciasto intensywnie czekoladowe

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Proste ciasto czekoladowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Aksamitny sernik z czekoladą

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Brownie

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 100

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 925

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1