Ewa_Gotuje

Wrzuć do herbaty zamiast cytryny. Ma ogrom witaminy C i łagodzi stany zapalne

Pigwa nie należy do najpopularniejszych owoców, chociaż wyglądem przypomina jabłko lub gruszkę, trudno jeść ją na surowo. Świetnie sprawdzi się natomiast w przetworach, sokach, dżemach owocowych oraz galaretkach. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego warto stosować pigwę do herbaty oraz jak samodzielnie zrobić ją w domu.

Dlaczego warto dodawać pigwę do herbaty? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zimowe i jesienne rozgrzewające herbaty to nie tylko hit kawiarnianych menu, z chęcią podajemy je również w swoich domach. Świetnie będzie smakować ta z dodatkiem plastrów pomarańczy, goździków, malin czy cynamonowej kory. Do ulubionej herbaty możesz dodać również domowe konfitury lub soki, nie tylko świetnie zastąpią cukier, ale i dostarczą ci wartościowych składników, takich jak witaminy i minerały. Dziś przyjrzymy się bliżej pigwie do herbaty, sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz przedstawimy ci prosty przepisy na domowe przetwory z pigwy. 

Sprawdź także: Rozgrzewający napój na jesienne wieczory. Naturalna tarcza ochronna przed wirusami i bakteriami 

Pigwa do herbaty dlaczego warto stosować?

Pigwa jest ceniona ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, jest to istotne w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Picie herbaty z dodatkiem pigwy pomoże ci się uchronić przed przeziębieniami i grypą. Owoc ten pomaga również łagodzić stany zapalne. Co więcej, znajdują się tu witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy, oraz substancje mineralne, takie jak: potas, żelazo, miedź, wapń, fosfor i magnez. Dodatkowo owoce te dostarczają sporą ilość błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także korzystnie wpływa na przemianę materii. 

Jak przygotować pigwę do herbaty?

Do przygotowania pigwy do herbaty, będziesz potrzebować kilograma owoców pigwy oraz 500 g cukru. Zacznij od umycia owoców, następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki. Tak przygotowane owoce włóż do dużego słoika, a następnie wsyp cukier. Zakręć go i potrząśnij, tak aby cukier dokładnie oblepił owoce, odstaw na dwa do trzech dni, aż pojawi się sok. Nie zapomnij, bo kilka razy dziennie potrząsać słoikiem. Wówczas możesz przełożyć je do garnka i ugotować przez około piętnaście minut. Przełóż pigwową masę do mniejszych słoików i zapasteryzuj przez kwadrans w garnku. 

Sprawdź, jakie przepisy z pigwą w roli głównej wyczarowali nasi użytkownicy.

1. Sok z pigwy

 Sok z pigwy Zobacz przepis

Sok z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop z pigwy

 Syrop z pigwy Zobacz przepis

Syrop z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka z pigwy

 Nalewka z pigwy Zobacz przepis

Nalewka z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Konfitura z pigwy

 Konfitura z pigwy Zobacz przepis

Konfitura z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pigwa w rumie

 Pigwa w rumie Zobacz przepis

Pigwa w rumie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chutney z pigwą

 Chutney z pigwą Zobacz przepis

Chutney z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kanapki z salami i pigwą

 Kanapki z salami i pigwą Zobacz przepis

Kanapki z salami i pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Duszone pigwy z parmezanem

 Duszone pigwy z parmezanem Zobacz przepis

Duszone pigwy z parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Śledzie piernikowe z pigwą

 Śledzie piernikowe z pigwą Zobacz przepis

Śledzie piernikowe z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szarlotka z pigwą

 Szarlotka z pigwą Zobacz przepis

Szarlotka z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 29

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 283

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1222

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 286

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133478

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5