Wrzesień pod znakiem festiwali jedzenia we włoskim regionie Emilia Romagna!

Świeże, włoskie przysmaki, lokalne produkty najwyższej jakości, różnorodny wybór potraw - jeśli masz ochotę przeżyć włoską, kulinarną podróż, przyjedź na Ham Festiwal, który jest częścią „Wine Food Festival" i trwa aż do grudnia 2018 roku..

Fot. 123RF/Picsel

To wszystko czeka na Ciebie we wrześniu w samym sercu Food Valley, czyli regionu do którego należą miasta takie jak Piacenza, Parma, Modena oraz Bologna. Emilia Romagna to jedyny taki region pachnący szynką parmeńską, pomidorami i serem, który oferuje wiele atrakcji dla odwiedzających w nadchodzącym jesiennym sezonie.

Jedzenie z bogatą tradycją

Parma - jedyne włoskie miasto nominowane w 2016 roku do nagrody Unesco za najbardziej kreatywne gastronomicznie miasto, zgodnie z tradycją, jest niekwestionowanym liderem światowej klasy kulinarnych specjałów. W średniowieczu benedyktyni opracowali produkcje sera Parmigiano Reggiano, którego smakiem można cieszyć się do dzisiaj. Natomiast Rzymianie odbywali podróże do tego rejonu, aby zasmakować się w pysznej szynce parmeńskiej. Prowincje Piacenza Reggio Emilia Modena, Parma i Bolonia skupiają się głównie na produkcji wędlin, sera Parmigiano Reggiano oraz octu balsamicznego tworzonego na bazie tradycyjnej receptury.

Znane w każdym zakątku świata

Mieszkańcy mają mnóstwo powodów do dumy, dlatego mogą na całym świecie szczycić się swoimi specjałami, które niosą za sobą bogatą historię i niezastąpiony smak. Bez wątpienia jedzenie w tej części Włoch jest wyróżnikiem, który zachęca turystów do odwiedzenia tego regionu. Warto więc poza wypróbowaniem regionalnych przysmaków, dodatkowo poznać miejsca, w których produkty te są tworzone i przygotowywane tj. Open Cheese Factories, czyli fabryki sera Parmigiano Reggiano PDO, która pod koniec września zostanie otwarta dla turystów. Odwiedzający będą mogli poznać etapy tworzenia tego włoskiego przysmaku, a na koniec możliwość degustacji.

Szynka Parmeńska oraz ser są chronione i kontrolowane przez Consortiums, które promuje każdą inicjatywę mającą na celu ochronę szczególnych i unikalnych cech produktu.

Uczta kulinarna w Parmie!

XXI edycja Parma Ham Festival rozpoczęła się we wrześniu i będzie trwała aż do grudnia tego roku. Wydarzenie ma na celu odkryć doskonałość i wysoką jakość Prosciutto di Parma, czyli szynki Parmeńskiej; pokazać miejsca w których dojrzewa i jest pielęgnowana. Jest to doskonała okazja, aby móc rozkoszować się jej smakiem w pięknym, włoskim otoczeniu. Finestra Aperte jest dodatkową inicjatywą, która będzie odbywała się w weekendy. Najbliższe wydarzenie będzie miało miejsce 15-16 września. Dodatkowo, wszyscy chętni będę mogli do 9 września odwiedzić fabryki Prosciutto, natomiast od 21 do 22 września największą na świecie fabrykę makaronów Barilla. Dla dzieci zostały przygotowane warsztaty na temat edukacji żywności, które mają uczyć najmłodszych, jak ważny jest wybór produktów wysokiej jakości. Turyści będą mieli także szansę kupić wyroby bezpośrednio od producentów.

Podróż ze smakiem

Gastronomiczny wrzesień będzie również okazją do poznania wszystkich miast, które są częścią Destination Emilia. Region Emilia, Piacenza, Parma i Bolonia, oferują szereg ścieżek edukacyjnych oraz możliwość degustacji regionalnych produktów dla zwiedzających. Przeżyj w nadchodzącym miesiącu przygodę w prawdziwym włoskim stylu!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 89

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 39

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3